17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn patron din Tirgu Jiu plateste primariei o chirie de 66 lei pe metrul patrat

Un patron din Tirgu Jiu plateste primariei o chirie de 66 lei pe metrul patrat

Cind a fost chemat in instanta pentru reactualizarea chiriei, patronul s-a declarat mort

Primaria Tirgu Jiu este implicata in zeci de procese ca urmare a unor contracte prost incheiate de administratiile anterioare, de pe urma carora mai multe societati comerciale platesc si acum chirii modice, neactualizate de mai multi ani. Cele mai mari probleme le-a ridicat municipalitatii Virgil Tauru, patronul societatii VIRCOS SRL, care plateste o chirie stabilita in urma cu peste un deceniu: 20.000 de lei pe luna pentru un spatiu de 300 de metri patrati. Patronul a apelat la toate mijloacele posibile pentru a nu-i fi reactualizata chiria.

Societatea VIRCOS SRL a incheiat pe 1 septembrie 1991 un contract de inchiriere cu Administratia Pietelor, reprezentata atunci de Nicolae Cring. Conform contractului, patronul Virgil Tauru urma sa plateasca lunar 20.000 de lei pentru un spatiu de 300 de metri patrati, situat la subsolul halei de carne. Contractul a fost incheiat pe o perioada nelimitata, dar nu mai mica de cinci ani. Juristul Primariei Tirgu Jiu spune ca acest contract, ca si multe altele incheiate in aceeasi perioada, este ilegal.

„Contractul nu prevede nici o clauza si da patronului o libertate totala in ceea ce priveste spatiul respectiv. Nu se stipuleaza o reactualizare a chiriei si nici daca patronul poate sa-l subinchirieze. Avem zeci de contracte de acest fel, unele scrise cu creionul, pe o bucata de hirtie. Unii patroni au inteles si le-a fost reactualizata chiria, altii au fost chemati in instanta. Cu SC VIRCOS SRL nu reusim sa ajungem la o intelegere de sapte ani“, a precizat Grigore Jianu, juristul primariei.

Tribunalul Gorj nu a luat in considerare o hotarire a Curtii de Apel Craiova

Administratia locala a incercat in mai multe rinduri sa rezilieze contractul incheiat cu SC VIRCOS SRL. In 1995, consiliul local a aprobat o hotarire prin care chiria sa fie reactualizata cu indicele de inflatie. Patronul Virgil Tauru nu a luat-o insa in considerare si a continuat sa plateasca tot 20.000 de lei chirie. Directia de Servicii Comunale (DSC), cea care administra spatiul, a fost implicata intr-un proces cu SC COMAL SA, privind proprietatea asupra spatiului de la subsolul halei. Procesul a fost cistigat la Curtea de Apel Craiova, care a recunoscut dreptul de proprietate al municipalitatii pe spatiul respectiv. Pe toata perioada procesului, Virgil Tauru a refuzat sa plateasca si cei 20.000 de lei, pe motiv ca spatiul nu este al primariei. In aprilie 2000, DSC a chemat SC VIRCOS SRL in instanta, dar actiunea judecatoreasca a fost respinsa.

„Actiunea a fost respinsa pe motiv ca spatiul nu este al municipalitatii. Tribunalul Gorj nu a luat in considerare hotarirea Curtii de Apel Craiova, care arata ca spatiul apartine primariei“, a spus Grigore Jianu.

Primaria a trebuit sa demonstreze ca Virgil Tauru traieste

Virgil Tauru a subinchiriat intre timp spatiul la un pret de zece ori mai mare societatii ATIGEX TRANS SRL, cu o chirie prevazuta in contract de 200.000 de lei. Directia de Servicii Comunale a facut recurs la Curtea de Apel Craiova. Cu citeva zile inainte de vacanta judecatoreasca i s-a raspuns ca piritul este mort.

„Pe procesul-verbal care se incheie la procedura de citare, Virgil Tauru figura ca fiind decedat. A trebuit sa ducem dovezi de la starea civila ca nu este asa“, a precizat juristul primariei. Un alt termen a fost stabilit pentru 29 august, dar acesta a fost aminat apoi pentru 16 septembrie, pentru ca nu au fost comunicate motivele de recurs. „Sint foarte sceptic in ceea ce priveste aceasta actiune“, a mai spus Grigore Jianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS