18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNici o maternitate din Romania nu se incadreaza total in standardele de functionare

Nici o maternitate din Romania nu se incadreaza total in standardele de functionare

Nici una dintre cele 261 de maternitati din Romania nu se incadreaza total in standardele de functionare, fiecare unitate sanitara avind nevoie de reabilitare intr-un grad mai mare sau mai mic, a declarat ieri Mihai Horga, director general in Ministerul Sanatatii si Familiei. Majoritatea maternitatilor – chiar si cele care functioneaza in clinici universitare – sint de gradul doi, maximum incadrindu-se in gradul trei. In general, lipsurile inregistrate in respectivele maternitati (cu ocazia evaluarii tuturor unitatilor de profil din Romania) vizeaza aparatura performanta, existenta unui numar mai mic de personal decit ar fi necesar sau functionarea in cladiri vechi, a mai spus Horga.

Pe linga aceste unitati, exista maternitati de nivelul unu si chiar zero. Acestea din urma ar trebui desfiintate, dar acest lucru nu poate fi realizat intrucit spitalele sint situate in zone izolate, precum Delta Dunarii sau la munte, a adaugat directorul general. Pentru reabilitarea maternitatilor romanesti, Ministerul Sanatatii si Familiei va solicita un imprumut de 90 de milioane de dolari de la Banca pentru Dezvoltare a Uniunii Europene, garantat de guvern.

Ministerul Sanatatii si Familiei a efectuat recent o analiza a situatiei din maternitatile din tara, care releva faptul ca scaderea natalitatii continua, mentinindu-se sporul negativ al populatiei din cauza cresterii mortalitatii generale. Principalii indicatori (mortalitate materna, mortalitate infantila) sint in scadere, mentinindu-se insa la un nivel crescut comparativ cu tarile vecine. Aceeasi analiza releva za mortalitatea neonatala reprezinta apro-ximativ 50 la suta din mortalitatea infantila (in principal prin malformatii si prematuritate), ceea ce arata un deficit al asistentei prenatale, al urmaririi gravidei in asistenta primara si de specialitate. De asemenea, femeile gravide neasigurate nu sint luate in evidenta sistemului medical din cauza absentei unei verigi intermediare (de genul asistentei medicale comunitare), iar o data identificate au probleme legate de nefinatarea serviciilor medicale de specialitate pentru aceasta categorie.

In acelasi timp, se manifesta o slaba colaborare intre asistenta medicala primara si cea de specialitate in domeniul urmaririi gravidei si a nou-nascutului, asistenta de specialitate este repartizata deficitar la nivel national, prin acoperirea inegala si insuficienta cu medici de specialitate in anumite zone (in special specialisti neonatologi si de anestezie-terapie intensiva). Pentru remedierea deficientelor existente, imbunatatirea acoperirii si calitatii asistentei medicale de specialitate obstetrica-ginecologie si de neonatologie, guvernul a aprobat, la sfirsitul lunii aprilie, o strategie privind reorganizarea asistentei medicale in maternitati. Aceasta propune, printre alte masuri, criterii de reorganizare in sistem regional a asistentei medicale in obstretica-ginecologie si neonatologie. Respectivele criterii presupun asigurarea asistentei medicale spitalicesti acordate femeii gravide si nou-nascutului in functie de riscul prezentat, prin regionalizarea ingrijirilor medicale si stabilirea locului nasterii, in functie de capacitatea unitatii medicale de a rezolva patologia prezentata de mama si nou-nascut. Se impune, totodata, reorganizarea maternitatilor pe trei niveluri de competenta, urmind a fi infiintate si centre de excelenta pentru domenii de supraspecialitate bine definite (diagnostic prenatal, perinatologie, oncoginecologie, fertilizare in vitro si tratamentul sterilitatii, sarcina cu patologie infectioasa).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS