15.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegumele si fructele in tratarea afectiunilor

Legumele si fructele in tratarea afectiunilor

Merele, cartofii, ceapa, varza sint alimente care se regasesc in aproape orice bucatarie traditionala. Putini sint insa aceia care stiu ca legumele, zarzavaturile si fructele, pe linga rolul lor curativ, au proprietati terapeutice benefice. Acele „leacuri babesti“ sau tratamente naturiste se dovedesc uneori la fel de bune sau chiar mai bune decit medicamentele. Nu trebuie sa uitam ca, pina la urma, si pastilele, siropurile sau unguentele prescrise de medic sint facute tot din material vegetal natural. Inainte de a merge la piata si a cumpara fructe, zarzavaturi si legume, este bine sa stiti si care sint calitatile terapeutice ale acestora.

Cartoful poate fi un bun remediu in tratarea arsurilor, degeraturilor, a eruptiilor cutanate sau in cazul existentei unor plagi. Tot cu ajutorul acestei legume puteti scapa atunci cind aveti pleoapele umflate. Puneti pe locul vatamat o cataplasma cu cartofi cruzi, dati pe razatoare. Puteti adauga si putin ulei de masline.

In cazul gastritelor, a ulcerelor gastrice si duodenale, a litiazei biliare sau in cazurile de constipatie va puteti trata cu suc de cartofi – luati leguma, o radeti, o stuarceti bine si consumati lichidul astfel obtinut.

Cu ajutorul verzei puteti scapa de furunculi, dureri de git, dureri de cap, raguseala, arsuri, plagi, rani, contuzii, dureri musculare sau reumatismale, entorse, vinatai sau ulcer varicos. Spalati frunzele de varza, inlaturati nervurile acestora si striviti-le trecind peste ele un rulou de sticla sau de lemn, pina cind sucul iasa la suprafata. Luati doua-trei frunze mari si pline de zeama, acoperiti-le cu o pinza groasa si legati-le cu tifon. Aplicati bandajul pe zona afectata si tineti-l citeva ore, toata noaptea daca este cazul. Cind aveti senzatia ca bandajul s-a incins, schimbati frunzele, cu unele proaspete.

Daca aveti constipatie, diaree, indigestie, colite, gripa, guturai, edem sau o stare de nervozitate excesiva, beti suc proaspat de varza sau zeama in care ati fiert varza atunci cind ati facut un preparat culinar.

Citeva foi de ceapa fierte intr-un litru de apa va scapa de diaree. Lasati amestecul sa dea in clocot zece minute, apoi consumati cite o jumatate de litru din decoctul astfel obtinut. In cazul in care suferiti de gripa, raceala, laringita va puteti trata cu urmatoarea reteta: doua cepe taiate in felii subtiri se lasa la macerat intr-o jumatate de litru de apa. Din preparatul obtinut, beti cite un pahar intre mese si unul inainte de culcare, timp de citeva zile.

Un tampon imbibat cu suc de ceapa, aplicat pe zona dureroasa va scapa de durerile de dinti, iar feliile de ceapa proaspete, aplicate pe frunte, va fac sa uitati de migrena.

Atunci cind ati fost intepati de o insecta, frecati locul afectat cu o bucata de ceapa, timp de doua-trei minute. Urmatoarea reteta va poate scapa de abcese si furunculi; se coace in cuptor o ceapa si se aplica felii calde pe zona bolnava. Daca aveti plagi, taieturi si arsuri, aplicati citeva felii de ceapa pe leziune, acoperiti cu o pinza foarte subtire si pansati rana.

Morcovul este bun in tratarea arsurilor, furunculelor sau a plagilor recente. Pe rana respectiva puneti o compresa cu morcovi rasi. In caz de constipatie la persoanele adulte, se prepara o supa dintr-un kilogram de morcovi fierti de doua ori intr-un litru de apa.

Eruptiile cutanate ale fetei pot fi tratate cu un suc obtinut prin strivirea frunzelor sau cu infuzie de patrunjel. Acest remediu este bun si in cazul vinatailor. In cazul plagilor, ranilor sau al intepaturilor de insecte, aplicati pe leziune un pansament antiseptic si cicatrizant cu frunze strivite de patrunjel. Pansamentele respective pot fi utilizate ca remediu in cazul mastitelor – inflamatii ale sinilor.

Migrenele aparute in urma asteniei de sezon pot fi tratate cu cirese strivite, aplicate pe fruntec sub forma de comprese. In acest sezon, puteti face o cura de cirese de doua zile, ajutind astfel organismul sa elimine toate toxinele acumulate.

In caz de gripa sau raceala este recomandabil sa beti sucul de la o portocala la care ati adaugat doua cuburi de zahar, un pahar de rom si apa. Daca suferiti de constipatie, fierbeti coaja unei portocale timp de o jumatate de ora, apoi se arunca apa si se fierbe inca 20 de minute in apa usor indulcita (20 g zahar la 1l de apa). Se scoate coaja si se lasa sa se usuce. A doua zi dimineata se maninca pe stomacul gol.

Sucul unei lamii stoarse, adaugat in jumatate de pahar de apa indulcita cu o lingurita rasa de zahar, alunga greata. Daca aveti hemoragii nazale, aplicati in nara care singereaza un tampon de vata imbibat in suc de lamiie (sau otet). Durerile de cap trec mai repede daca puneti pe timple comprese cu suc de lamiie sau felii proaspat taiate. Pe ranile sau plagile infectate este bine sa aplicati suc de lamiie, ca atare sau diluat cu apa. Daca aveti gingii bolnave, care singereaza, frecati-le cu o felie de lamiie, dimineata si seara, timp de citeva zile. In caz de gripa, raceli si febra se bea sucul unei lamii, diluat in jumatate de pahar cu apa.

Partea interioara a unei coji de banana bine coapta, aplicata pe zona afectata, este un remediu foarte bun in cazul vinatailor, ranilor provocate de aschii de lemn sau cioburi de sticla. Se leaga coaja cu un tifon si se lasa mai multe ore sau toata noaptea, daca este cazul. Insomniile dispar in cazul in care luati o jumatate de banana, seara, inainte de culcare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS