19.2 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHidrocentrala Portile de Fier II a intrat in procesul de retehnologizare

Hidrocentrala Portile de Fier II a intrat in procesul de retehnologizare

Procesul de retehnologizare este similar cu cel care se afla in plina desfasurare la Portile de Fier I, dar primul hidroagregat, dintr-un total de zece, va fi oprit efectiv anul viitor, dupa trecerea celor 80.000 de ore de functionare. Modernizarea, care se preconizeaza a fi finalizata in zece ani, presupune o investitie, la Portile de Fier II, de aproximativ 150 de milioane de euro. Potrivit directorului general al HIDROELECTRICA, Eugen Pena, retehnologizarea de la Portile de Fier II se va face din surse proprii ale HIDROELECTRICA, in timp ce pentru Portile de Fier I se apeleaza la credite, ultimul fiind acordat de Citibank pentru o perioada de trei ani, la o dobinda de 0,5% peste LIBOR. Ca si la Portile de Fier I, firma VA TECH HYDRO va fi cea care va asigura retehnologizarea hidroagregatelor. Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier II este amplasat la km 863-875 pe Dunare, in zona localitatilor Ostrovul Mare (Romania) si Mihailovac (Iugoslavia).

Modernizarea a 38 de hidrocentrale costa 1,2 miliarde de dolari

Pe linga hidrocentralele de pe Dunare, HIDROELECTRICA vizeaza, in urmatorii zece ani, retehnologizarea hidrocentralelor de pe Lotru, Bicaz, Riul Mare, Arges si Oltul Inferior. Toate aceste lucrari de modernizare se realizeaza din sumele obtinute de HIDROELECTRICA din exportul de energie electrica, de aproximativ 100 de milioane de dolari.

„Exista un contract mai mare, de un miliard de kWh/an cu Grecia, pe o perioada de sapte ani, dar avem si contracte spot cu Iugoslavia, Macedonia, Muntenegru, Albania. Pretul incasat la contractele de export este mai mare decit cel obtinut de la consumatorii eligibili interni. Agentii economici prefera sa incheie contracte cu HIDROELECTRICA pentru ca noi incasam ca si cum am furniza energia in banda. Fata de tarifele practicate de ELECTRICA, noi nu incasam penalitati pentru cereri de livrare discontinue.

De exemplu, ALRO Slatina ne plateste un tarif cu aproximativ doua procente mai mic decit cel practicat de ELECTRICA. Cu banii platiti in avans de ALRO, pentru cinci luni, am reusit sa achitam avansul pentru retehnologizarea Portilor de Fier II. Exporturile de energie electrica nu afecteaza livrarile la intern, deoarece Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) permite exporturile dupa onorarea contractelor interne“, a spus Eugen Pena, directorul HIDROELECTRICA. Programul de investitii al societatii este, in acest an, in valoare de 4.500 de miliarde de lei (din care 1.000 de miliarde de lei din Fondul de Dezvoltare Energetica), ceea ce reprezinta cu 300% mai mult decit anul trecut.

„Vom investi in obiectivele hidroenergetice care pot fi finalizate in urmatorii doi-trei ani. Exista 21 astfel de proiecte, care inglobeaza 38 de hidrocentrale, pentru care asteptam si investitii straine, necesarul de finantare fiind de aproximativ 1,2 miliarde de dolari. S-au vindut deja 59 de caiete de prezentare, printre firmele care au cumparat aceste caiete fiind EDF (Franta), ENEL (Italia), HYDRO QUEBEC (Canada), ARES (SUA)“, a mai spus Eugen Pena. Pentru cele 21 de proiecte, pe linga componenta strict energetica, exista si investitii cu caracter bugetar, precum regularizarea de cursuri de apa, protectie impotriva inundatiilor, instalatii pentru irigatii, lucrari pentru alimentarea cu apa a unor localitati, modernizari de drumuri si de cai ferate, reprezentind 30 – 60% din investitia totala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS