25.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlantatiile de pomi fructiferi din Mehedinti risca sa fie compromise din cauza climei

Plantatiile de pomi fructiferi din Mehedinti risca sa fie compromise din cauza climei

In ciuda eforturilor pe care le fac specialistii din agricultura mehedinteana, de a suplini lipsa precipitatiilor din ultima perioada, temperaturile mari din timpul zilei, dar si cele scazute, din timpul noptii, au dus la compromiterea unor mari suprafete agricole din Mehedinti.

Reprezentantii prefecturii, Statiunii de cercetari pomicole si cei ai Directiei pentru Agricultura Mehedinti au verificat zilele trecute stadiul lucrarilor de stropire si taiere la plantatiile pomicole din judet. La Burila Mare, din cele 28 de hectare de mar au fost taiate si stropite zece, celelalte 18 fiind numai stropite. La Valea Anilor, din cele 208 hectare de mar, a fost stropita si taiata 50% din suprafata, alte aproximativ 50 de hectare fiind taiate si stropite de persoane private. In aceeasi localitate, la plantatia de visini, 16 hectare au fost stropite si alte 35 au fost taiate si stropite la plantatia de cires. De asemenea, la Ostrovul Corbului au fost arate 50 de hectare, pentru a fi cultivate cu floarea-soarelui. „Din aceasta primavara, in apropierea Statiunii de cercetari pomicole va fi infiintata o plantatie de meri si caisi, pe o suprafata de 2,5 hectare. Laboratoarele statiunii se prezinta inca in stare buna, chiar daca sint foarte vechi“, a spus prefectul de Mehedinti, Dan Trancota. La Ferma nr. 1 a statiunii, din 80 de hectare de mar au fost taiate si stropite 35, restul fiind numai stropite. Alte sapte hectare de pruni au fost stropite si taiate la aceeasi ferma. La Ferma nr. 2 si nr. 3, au fost taiate si stropite 65 de hectare de pruni si cinci de mar. „Este nevoie de sprijin din partea SC ELECTRICA SA Mehedinti pentru alimentarea Fermei 3 cu energie electrica“, a mai spus prefectul de Mehedinti, Dan Trancota.

Pierderi de productie de pina la 80%

La Magheru au fost taiate si stropite 28 de hectare de mar, dar plantatia are nevoie de imprejmuire cu plasa de sirma, pe o lungime de trei kilometri. La Strehaia au fost taiate si stropite cinci hectare de mar si alte 28 de hectare au fost numai stropite. O situatie buna se regaseste si la Ferma de la Ilovat, dar lucrurile bune se opresc aici. „Frigul si inghetul din ultimele nopti au afectat puternic productia de fructe din acest an. Nu era suficienta seceta, ci am avut si bruma, temperaturi de minus patru grade sau minus cinci grade, in acest moment avind pierderi de productie in plantatiile pomicole de 70% si chiar 80%, in unele locuri. Din pacate, cu toate stradaniile noastre, natura nu ne ajuta in acest an. Regretam ca, desi pentru prima data in ultimii cinci-sase ani, aceste plantatii s-au lucrat, nu putem avea rezultatele scontate. Vom stabili in perioada urmatoare pagubele produse de vreme“, a spus Stefan Tirisescu, director general adjunct la Directia Generala pentru Agricultura Mehedinti. Precipitatiile de 3-5 l/mp, cazute sporadic in unele localitati ale judetului Mehedinti, au fost insuficiente. „Nici nu se cunoaste ca a plouat, din cauza vintului foarte puternic, dar si a temperaturilor ridicate din timpul zilei. In aceasta saptamina putem iriga 2.000 de hectare“, a mai spus Stefan Tirisescu. In prezent, in Mehedinti sint amplasate 209 instalatii de irigare, care pot asigura un ritm de acoperire de 200 de hectare pe zi. Aceasta suprafata nu este insa atinsa, deoarece terenurile pentru care au fost incheiate contracte de irigare sint dispersate si mutarea aripilor de ploaie dureaza foarte mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS