24.4 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateFenomen îngrijorător: Medicamente pentru diabet, folosite pentru slăbit

Fenomen îngrijorător: Medicamente pentru diabet, folosite pentru slăbit

România se confruntă în ultimul timp cu un fenomen îngrijorător: medicamente pentru diabet sunt folosite din ce în ce mai mult off label, pentru slăbit.

Diabetul este o afecțiune metabolică cronică. Afectează milioane de oameni în întreaga lume. 537 milioane de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani sunt diagnosticați cu diabet, ceaa ce înseamnă aproximativ o persoană din 10. În cazul țărilor subdezvoltate sau cu dezvoltare medie, situația este și mai îngrijorătoare. Mai mult de 3 din 4 adulți sunt diagnosticați cu această afecțiune. Iar cifrele sunt în creștere la nivel mondial.

Controlul adecvat al diabetului este esențial pentru a preveni complicațiile grave. Gestionarea diabetului implică abordări terapeutice, cum ar fi tratamentul medicamentos, dar și abordări non-terapeutice, precum modificări ale stilului de viață. Urmarea indicațiilor terapeutice, dar și a măsurilor non-terapeutice, s-a dovedit extrem de eficientă, ducând la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Medicamente prescrise doar de medic

Tratamentul medicamentos joacă un rol vital în menținerea nivelului normal al glucozei în sânge. Insulina și medicamentele antidiabetice orale sunt folosite pentru a ajuta la reglarea glicemiei. Este important ca aceste medicamente să fie prescrise de medicul specialist și administrate conform indicațiilor, pentru a evita fluctuațiile periculoase ale glicemiei și pentru a ști cum să fie gestionate posibilele efecte adverse ale acestora.

Medicamente pentru diabet, folosite pentru slăbit

Recent, în România, ne confruntăm cu o situație ce nu a mai existat niciodată la un asemenea nivel. Este vorba de utilizarea de către persoane ce nu sunt diagnosticate cu diabet a medicamentelor ce sunt aprobate în țara noastră pentru tratamentul acestei afecțiuni. Acestea, prin mecanismul lor de acțiune, duc și la o scădere rapidă în greutate. Această practică este una deosebit de periculoasă.

Administrarea acestor medicamente trebuie realizată strict la recomandarea medicului specialist. În plus, a apărut și problema eticii. Pacienții ce urmează tratament în mod corect cu respectivul medicament contra diabetului au rămas fără tratament deoarece nu s-au importat cantități suficiente, cantitatea alocată țării noastre fiind cea calculată doar pentru pacienții cu diabet și nu și pentru cei care folosesc off-label medicamentul. Şi anume pentru scăderea în greutate.

Prevenție, educație și sprijin

Adoptarea unei diete echilibrate și controlul porțiilor de alimente sunt esențiale în gestionarea diabetului. Consumul predominant de fibre, carbohidrați complecși și proteine slabe poate ajuta la menținerea glicemiei în limite normale. Exercițiile fizice regulate, precum mersul pe jos sau înotul, pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și controlul glicemiei.
Educația pacienților și sprijinul din partea familiei și a profesioniștilor în sănătate sunt esențiale pentru gestionarea diabetului. Înțelegerea afecțiunii, a tratamentului și a efectelor stilului de viață poate ajuta pacienții să ia decizii informate și să facă față provocărilor. De asemenea, auto-monitorizarea regulată a glicemiei este crucială pentru a urmări evoluția stării de sănătate și a regimului de tratament.

Citeşte şi: Gravidele şi lăuzele beneficiază de noi servicii decontate de CAS

Calitatea vieţii pacienţilor cu diabet poate fi îmbunătăţită

Gestionarea diabetului necesită o abordare complexă, care să combine tratamentul medicamentos cu modificările de stil de viață. Controlul adecvat al glicemiei, aderența la tratament și educația continuă pot ajuta la menținerea sănătății și prevenirea complicațiilor asociate diabetului. Prin promovarea prevenției și îngrijirea adecvată, putem îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu diabet și implicit, a întregii comunități.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS