Care sunt alimentele care ne îmbătrânesc. Alimentația joacă un rol deosebit de important atât în menținerea generală a sănătății organismului, cât și în păstrarea aspectului tânăr și ferm al pielii. Nu e suficient să ai grijă de corpul tău, printr-o alimentație bogată în nutrienți, consum corect de apă și exercițiu fizic regulat. Trebuie să ai grijă și de aspectul pielii, prin folosirea unor produse de îngrijire bine formulate.
Din cauza stilului de viață modern, obișnuim să consumăm alimente care pot afecta calitatea pielii și o pot îmbătrâni prematur. Specialiștii spun că alimentele care îmbătrânesc pielea mai repede decât ar trebui tind să aibă câteva lucruri în comun: sunt foarte inflamatorii. De asemenea, nu au fibre și antioxidanți și provin adesea din surse animale, potrivit doc.ro.
Consumul de alimente inflamatorii crește markerii inflamației din corpul tău. Acești markeri scurtează structurile ADN minuscule numite telomeri care se găsesc la sfârșitul cromozomilor, determinând pielea să îmbătrânească semnificativ mai repede.
Când ficatul funcționează cel mai bine, toxinele sunt eliminate în mod natural prin corpul tău. Dar dacă aceste toxine se acumulează în ficat și nu sunt descompuse corespunzător, acestea pot provoca leziuni ale pielii sub formă de acnee, riduri, pierderea colagenului, pierderea elasticității, roșeață, deshidratare și umflare.
Margarina
Pielea este cel mai mare organ al corpului, așadar orice mănânci se va reflecta în sănătatea sa. O piele sănătoasă este o piele suplă, luminoasă, fără pete sau alți indicatori de stres extern sau intern.
Majoritatea tipurilor de margarină de pe piață, dar în special cele solide, sunt bogate în grăsimi de tip trans. Acestea măresc nivelul de colesterol LDL, cel „rău”. Scad, în schimb, nivelul de colesterol HDL, colesterol „bun”. Generează, astfel, un proces inflamator în organism. Inflamația internă poate duce la afecțiuni grave, precum bolile de inimă sau, chiar, atacul de cord, dar afectează și aspectul și sănătatea pielii. Cele mai comune probleme de ten cauzate de acest tip de inflamație sunt acneea, lipsa luminozității tenului, pierderea elasticității și a fermității pielii.
Băuturile răcoritoare carbogazoase și cele energizante
Cu cât consumi băuturi carbogazoase mai frecvent și mai mult, cu atât celulele corpului îmbătrânesc mai repede. Acest proces este cauzat de mai mulți factori. În primul rând, este vorba despre consumul foarte crescut de zahăr. O doză de suc carbogazos conține, în medie, 7-10 lingurițe de zahăr. Aceleași cantități se aplică și în cazul băuturilor energizante.
Deserturile
Zahărul este unul dintre principalii factori de îmbătrânire ai corpului. În plus, afectează smalțul dinților și favorizează apariția cariilor. Asta contribuie la aspectul de îmbătrânire prematură. În plus, băuturile carbogazoase produc balonare și flatulență, ceea ce încetinește organismul și sporește efectul de îmbătrânire. Prea mult zahăr în sânge dăunează colagenului pielii, determinând-o să-și piardă tonusul și elasticitatea și creând riduri.
Băuturi alcoolice
Pe lângă cantitatea de zaharuri pe care o eliberează în sânge, alcoolul te împiedică să ai un somn bun și odihnitor și nu există nimic mai dăunător pentru piele decât un somn inconfortabil. Vinul alb conține mulți acizi care dăunează smalțului dinților. Dacă crezi că poți să-ți salvezi dinții periându-i imediat după ce ai consumat două-trei pahare de vin alb, te înșeli. Asta nu face decât să mărească prezența acizilor. Este recomandat să aștepți cel puțin 1 oră după ce consumi vin alb și apoi să te speli pe dinți.
Carne prăjită
Carnea este o proteină care te menține sănătos și ajută la recâștigarea forței musculare. Cu toate acestea, consumul de carne procesată poate duce la deshidratare. Poate reduce producția de vitamina C în organism, care este esențială pentru formarea colagenului, accelerând astfel îmbătrânirea. Sortimentele de carne procesată, cum ar fi carnea tocată, mezelurile, specialitățile din carne sau pateurile, sunt o variantă convenabilă, gustoasă și ușor de integrat în orice fel de mâncare. Totuși, e important de menționat că acestea nu au valoare nutritivă.
Carnea procesată conține conservanți numiți „nitrați” care declanșează inflamația. Mai mult, consumul frecvent și în cantități mari de carne procesată poate afecta în mod sever sănătatea organismului, precum și accelera procesul de îmbătrânire.
Alimente picante
Mâncărurile picante, inclusiv alimentele iuți și picante, precum ardeii chili, piperul sau usturoiul, consumate frecvent sau în exces, pot îmbătrâni pielea în mod prematur. Acest proces este cauzat de felul în care alimentația iute inflamează vasele sangvine. Asta poate duce la spargerea acestora și, în consecință, la apariția unor pete roșietice, cu aspect de floare, pe ten și pe corp. Acestea sunt adesea asociate cu roșeața specifică rozaceei. Pentru persoanele care suferă de această afecțiune, mai ales femeile aflate la postmenopauză, căldura degajată în corp de consumul mâncărurilor iuți poate declanșa un acces de rozacee. Acesta este manifestat prin stare de disconfort și inflamație locală. Alimentele iuți declanșează și glandele sudoripare. Acestea vor începe să secrete transpirație, în încercarea de a răci corpul. Transpirația, în combinație cu bacteriile existente pe suprafața pielii, poate duce la blocarea porilor și, astfel, la apariția pustulelor și erupțiilor pe zonele des afectate – ten, spate, piept și gât.
Citeşte şi: Care sunt cele mai importante beneficii ale ridichilor