22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Sedentarism periculos

Foarte multe ore petrecute pe scaun au, după cum se ştie, multe consecinţe nefaste asupra sănătăţii, informează corriere.it. Un studiu recent realizat în Canada a demonstrat faptul că şederea pe scaun timp îndelungat reprezintă un factor de risc în apariţia tumorilor la sân sau colon.
Cel puţin aceasta este concluzia la care a ajuns echipa coordonată de Christine Friedenreich, cercetător în cadrul instituţiei Alberta Health Services din Canada. În opinia acesteia, inactivitatea fizică este legată de apariţia a aproximativ 49.000 de cazuri de cancer de sân şi a 43.000 de cazuri de cancer de colon, în fiecare an. Conform estimărilor cercetătoarei, mişcarea făcută zilnic (de pildă, mersul în ritm vioi timp de cel puţin 30 de minute) ar reduce riscul apariţiei cancerului de sân şi de colon cu 25-30%.
În urma analizării rezultatelor studiului, s-a observat că femeile aflate la menopauză, care praticau exerciţii fizice, prezentau niveluri mai mici ale proteinei C-reactive (un indicator al inflamaţiei) comparativ cu femeile inactive. Acest nivel mai mic al proteinei, care indică un nivel mai scăzut al inflamaţiei, implică un risc mai scăzut de apariţie a cancerului la sân, deoarece se consideră că inflamaţia cronică ar juca un rol în apariţia acestui tip de cancer.
La rândul său, Neville Owen, cercetător la Baker IDI Heart and Diabetes Institute din Australia, a realizat un studiu care arată că, în SUA, adulţii stau jos, în medie, 15,5 ore pe zi. În opinia specialiştilor, cele mai periculoase sunt perioadele lungi de şedere neîntreruptă. Tocmai din acest motiv, o soluţie pentru a scădea riscul de cancer este de a lua, cel puţin odată pe oră, pauze scurte, pentru a face mişcare timp de cel puţin unu-două minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS