18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Trezitul târziu diminuează oboseala cerebrală

Cercetătorii belgieni de la Universitatea din Liege afirmă că persoanele care se trezesc târziu sunt active mai mult timp decât cele care se scoală cu noaptea-n cap. Potrivit unui studiu realizat de belgieni, persoanele care se ridică mai târziu din pat sunt afectate mai puţin de oboseala cerebrală decât cele care se trezesc devreme.
În funcţie de ora de trezire, creierul nu reacţionează la fel pe durata întregii zile. Diferenţa  între cei vrednici şi cei puturoşi este cu atât mai mare la sfârşitul zilei.
În cadrul studiului lor, cercetătorii au urmărit somnul a 16 persoane care se culcau şi se trezeau târziu şi a 15 persoane care se culcau şi se trezeau devreme. Timp de două nopţi, participanţii la studiu au dormit în laborator, unde activitatea lor cerebrală a fost urmărită de un IRM. Ritmul lor de a se trezi şi de a se culca nu a fost modificat, însă cercetătorii le-au cerut să execute periodic sarcini care necesitau atenţie. După o oră şi jumătate de când s-au trezit, toţi participanţii aveau acelaşi nivel de performanţă şi activitate cerebrală. Însă, după zece ore, cei care se treziseră devreme au prezentat o diminuare importantă a activităţii cerebrale în raport cu persoanele trezite mai târziu.
Cercetătorii au explicat că trezitul este legat de două fenomene. Procesul homeostatic, adică pofta de somn în cursul zilei, şi ritmul circadian, adică punctele de joncţiune între somn şi trezire, când corpul are nevoie de odihnă sau de activitate. Opoziţia acestor două mecanisme ar fi motorul nivelurilor de concentrare şi de atenţie de-a lungul întregii zile.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU