16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Oamenii şi şoarecii au aceleaşi preferinţe olfactive

Oamenii şi şoarecii sunt atraşi de aceleaşi mirosuri. Acesta este rezultatul la care au ajuns cercetătorii francezi de la departamentul „Neuroştiinţe senzoriale, comportament, cogniţie“ al Universităţii Lyon 1. Publicate în revista Plos One, aceste lucrări confirmă faptul că preferinţele olfactive nu sunt determinate doar de experienţă sau de cultură, ci şi de structura moleculei mirositoare. Ele permit o mai bună înţelegere a mecanismelor neuronale care codează percepţia olfactivă. Altă perspectivă este prezicerea preferinţelor olfactive umane pornind de la observaţiile făcute pe şoareci. La oameni, mirosurile influenţează puternic numeroase comportamente zilnice, cum ar fi activitatea sexuală, relaţiile sociale sau alimentaţia. Unele mirosuri sunt plăcute, altele sunt neplăcute şi induc atracţie, respectiv
repulsie. Această valoare, pozitivă sau negativă, este puternic influenţată de experienţă şi de cultură. Dacă ne gândim la camembert, mirosul său apetisant pentru mulţi francezi poate fi neplăcut şi respingător pentru o persoană de altă cultură. Preferinţele olfactive ar putea fi şi înnăscute. Ele ar putea fi dictate şi de structura chimică şi de proprietăţile fizice ale moleculei mirositoare. Pentru a afla dacă aşa stau lucrurile, Nathalie Mandairon şi Moustafa Bensafi, cercetători la laboratorul „Neuroştiinţe senzoriale, comportament, cogniţie“, au măsurat preferinţele olfactive ale oamenilor şi ale şoarecilor. Dacă valoarea mirosului este predeterminată de structura moleculei mirositoare, aceasta din urmă trebuie să conţină o informaţie care să inducă alegerea. Plecând de aici, oamenii şi şoarecii, confruntaţi cu aceleaşi mirosuri, ar trebui să reacţioneze la fel. Concluzia a fost că şi oamenii, şi şoarecii sunt atraşi sau resping aceleaşi mirosuri. Geraniolul, un miros florar, este  preferat de cele două specii. În schimb, guaiacolul, care corespunde mirosului de fum, este mai puţin apreciat. Acest rezultat pune în evidenţă păstrarea preferinţelor olfactive între cele două specii de mamifere. Mai mult, cercetătorii au confirmat că această apreciere este strâns legată de structura moleculei mirositoare, care determină preferinţele olfactive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS