22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Muzica, sănătate pentru inimă

 

Muzica poate scădea nivelul colesterolului şi îmbunătăţeşte ori menţine sănătatea inimii, susţin cercetătorii. În timpul desfăşurării unui studiu la Universitatea Maryland s-a descoperit că, dacă un pacient ascultă 30 de minute muzica preferată, această activitate nu doar îl relaxează din punct de vedere mental, ci îi aduce şi beneficii de ordin fizic, dilatând şi curăţând vasele de sânge. Această metodă de tratament a fost deja testată pe un grup de pacienţi din America şi a fost foarte bine primită şi de experţii britanici. Se crede că terapia prin muzică funcţionează prin faptul că sunetele declanşează eliberarea în sânge a unui oxid de azot, care ajută la prevenirea formării de cheaguri de sânge şi a colesterolului „rău“.

Cercetătorii au constatat că melodiile cântate de artişti sau de formaţii „moderne“ precum Madonna sau Red Hot Chilli Peppers pot creşte rezistenţa organismului, în timp ce simfoniile compuse în secolul 18 au capacitatea de a spori concentrarea. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de efectul muzicii asupra fluxului sanguin, nu este foarte important tipul de muzică, ci preferinţele ascultătorului, la fel ca şi volumul şi ritmul. „Efectele muzicii durează doar câteva secunde în sânge, însă beneficiile cumulate aduse de piesele preferate durează mai mult şi pot avea efecte pozitive asupra pacienţilor de orice vârstă“, a explicat autorul studiului, doctorul Michael Miller, directorul Centrului pentru Cardiologie Preventivă al universităţii. „În prezent căutăm metode mai ieftine, nefarmacologice, care să ne ajute să îmbunătăţim sănătatea inimii pacienţilor şi credem cu tărie că aceasta este soluţia“, a mai spus Miller.

Studiul, efectuat pe un eşantion de bărbaţi şi femei sănătoşi şi nefumători, cu vârsta medie de 36 de ani, a scos la iveală faptul că diametrul vaselor de sânge de la nivelul braţului a crescut cu 26 la sută în cazul voluntarilor care au ascultat muzica preferată. Miller a explicat că dilatarea vaselor de sânge a indicat faptul că în întreg corpul a fost eliberat oxid de azot, fapt ce a redus probabilitatea formării cheagurilor de sânge şi a colesterolului „responsabil“ pentru infarct. În plus, expertul a precizat că, dimpotrivă, muzica „agresivă şi stresantă“, care în multe dintre experimente a fost reprezentată de heavy metal şi rap, poate restrânge vasele de sânge cu şase procente. De asemenea, Miller a avertizat toţi părinţii să evite să asculte muzica preferată a adolescenţilor dacă nu le face plăcere, pentru că o asemenea acţiune ar putea avea acelaşi efect ca şi fumatul pasiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS