16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Apa călduţă, eficientă în cazul hipertermiei

Un studiu recent sugerează faptul că victimele insolaţiei îşi revin mai repede dacă sunt cufundate în apă călduţă decât dacă sunt răcorite cu gheaţă. „Scăderea temperaturii corpului cu ajutorul apei călduţe a durat cu doar 45 de secunde mai mult decât atunci când a fost folosită apa rece, o diferenţă ce nu ar putea avea nici un fel de implicaţii, nici psihologice, nici clinice“, a explicat autorul studiului, Nigel Taylor, profesor la Universitatea din Wollongong.

Munca în medii unde temperatura este foarte ridicată, cum este cazul sportivilor, al minerilor şi al soldaţilor, poate provoca o supraîncălzire gravă a organismului, iar în momentul în care temperatura corpului atinge 39,5 şi 40,5 grade Celsius, se instalează hipertermia. „Răspunsul“ medical la hipertermie este răcirea cât mai rapidă a corpului prin cufundarea pacientului în apă rece, la o temperatură de aproximativ 14 grade Celsius.

Taylor şi colegii săi sunt însă de părere că această metodă nu este tocmai practică, motivând că în mediile sau climatele foarte fierbinţi accesul la gheaţă sau apă rece poate fi limitat. În plus, ei susţin că există pericolul ca scufundarea bruscă a unui corp supraîncălzit în apă rece să oprească „alimentarea“ pielii cu sânge şi să încetininească procesul de disipare a căldurii în organism.

Echipa condusă de Nigel Taylor a efectuat experimente pe opt bărbaţi, ale căror corpuri au fost încălzite până la temperatura de 39,5 grade Celsius. Îmbrăcaţi în costume speciale, prin care era pompată apă la 40 de grade Celsius, subiecţii au făcut exerciţii fizice într-un mediu unde umiditatea era de 50 la sută, iar temperatura a fost menţinută la 36 de grade Celsius. Cercetătorii au comparat perioadele de care au avut nevoie bărbaţii să se răcorească într-o încăpere unde erau 20-22 de grade Celsius, în apă rece având o temperatură de 14 grade, iar în apă încălzită, până la 26 de grade. S-a constatat o foarte mică diferenţă între efectele apei reci şi ale celei călduţe. Taylor a explicat acest rezultat al experimentului prin faptul că apa călduţă are un efect mai puţin drastic asupra circulaţiei sângelui, ceea ce compensează temperatura mai ridicată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS