22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinArtă cu pensule vii

Artă cu pensule vii

Imaginaţi-vă că înmuiaţi în vopsea picioruşele mai multor insecte, după care le lăsaţi să se mişte libere pe pânză. La final, veţi avea în faţa ochilor nişte tablouri viu colorate care, deşi nu se poate spune că amintesc de Van Gogh, se bucură totuşi de succes în ochii iubitorilor de artă.

 

Noua tendinţă se numeşte „bug art“ şi are în Steven Kutcher unul dintre principalii artizani. Artistul american, în vârstă de 63 de ani, foloseşte orice zboară şi are picioruşe, indiferent dacă este vorba de molii, scarabei, lăcuste, păienjeni, muşte, albine, fluturi sau chiar gândaci de Madagascar. Cu ajutorul acestor pensule vii, artistul american a creat adevărate capodopere originale, care cuceresc tot mai mulţi iubitori de artă, iar mai nou, micuţii „Van Gogh“, dotaţi cu aripi şi antene, au devenit celebri şi pe Youtube. După ce colorează membrele insectelor, Kutcher le dă drumul pe o pânză de cânepă şi, ghidându-le pe baza reacţiei lor la lumină, le lasă să „mâzgălească“ forme ciudate, viu colorate. „Iau o insectă în mână şi îi colorez fiecare picioruş în parte. Apoi o pun pe pânză, iar urmele sale îmi permit să realizez creaţii artistice neobişnuite. Uneori, folosesc şi mai multe insecte şi culori diferite, pentru a realiza o armonie cromatică originală. În plus, dacă o insectă e sensibilă la lumină, îi pot influenţa mişcarea pe pânză, controlând iluminarea. Insectele au amprente şi comportamente diferite, astfel că pot să mă folosesc atât de cunoştinţele mele de entomolog, cât şi de cele artistice, pentru a crea aceste capodopere“, a explicat artistul.

 

Cu goanga pe hârtie

 

Ambientalist convins, Kutcher, pe numele său „de scenă“ Van Moth (Van Molie), a ţinut să precizeze că „artiştii“ săi nu au deloc de suferit de pe urma procesului de creaţie. „Folosesc doar vopseluri pe bază de apă, netoxice, care pot fi curăţate cu uşurinţă, pentru că trebuie să am grijă de insectele mele, având în vedere că toate sunt artişti adevăraţi“, a declarat artistul. Pasiunea pentru „bug art“, arta insectelor, a apărut în perioada în care a colaborat, în calitate de „crescător de insecte“, la importante producţii americane precum „Spider Man“ sau „Exorcistul II“, unde a fost invitat să servească o porţie de 3.000 de lăcuste. Kutcher a mărturisit că încă din copilărire a fost deosebit de interesat de viaţa insectelor, în timpul vacanţelor de vară el colecţionând licurici. Mai apoi, artistul a decis să se specializeze în entomologie şi să predea biologia la Universitatea din California.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS