13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Cea mai mare sticla de ketchup din lume


Expertii considera ca ar fi nevoie de milioane de farfurii cu cartofi prajiti pentru a goli cea mai mare sticla de ketchup din lume, care se afla in Collinsville, statul american Illinois. De fapt, specialistii au facut si o serie de calcule in urma carora s-a constatat ca intreg continutul sticlei ar fi suficient pentru 25 de milioane de hamburgeri.


Sticla, care este de fapt un turn de apa, are o inaltime de aproape 52 de metri, reprezentând un monument al celui mai consumat sos tomat produs vreodata in Statele Unite. In plus, turnul respectiv este unul dintre primele exemple de „arta de strada“ din America.


In 1891, un om de afaceri din Collinsville a infiintat o fabrica de conserve care producea, printre altele, si ketchup. Compania a fost achizitionata in 1908 de fratii Brooks, acestia luând decizia de a-i schimba numele. Unul dintre principalele lor produse a devenit, curând, gustosul ketchup „Brooks“.


In 1949, când s-a stabilit ca era nevoie de un nou turn de apa pentru alimentarea fabricii, noul director general, Gerhardt S. Suppiger, a sugerat ca acesta sa fie construit in forma unei sticle de ketchup. Astfel, compania Caldwell, din Louisville, Kentucky, a primit in 1947 sarcina de a realiza un turn de apa din otel, cu capacitatea de 100.000 de galoane. Acesta avea sa aiba un rol important si in alimentarea cu apa a localnicilor. Costurile finale ale lucrarii s-au ridicat la 23.926,40 dolari.


Desi producerea sticlelor de ketchup a incetat in aceasta fabrica in 1963, turnul de apa a fost pastrat de localnici si reparat constant. Totodata, numele „Brooks“ a supravietuit pentru multi ani.


In 2002, sticla de ketchup a intrat in patrimoniul national american ca monument istoric.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS