10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Calutul de mare, un peste atipic


Una dintre cele mai curioase creaturi de pe planeta este calutul de mare, animal care a reprezentat sursa de inspiratie a nenumarate povesti pentru copii. Numele „personajului“ deriva dintr-o oarecare asemanare cu capul mamiferului pe care il cunoastem cu totii. Insa comparatia dintre cei doi sfârseste aici. Calutul de mare nu este mamifer, nici crustaceu, cum se credea cu câtiva ani in urma, nici insecta. Oricât de ciudat ar parea, calutul de mare este de fapt un peste, „dotat“ cu inotatoare, mai putin cea codala, branhii si vezica inotatoare. Insa nici un peste nu are eleganta calutului de mare – „desenat“ dupa forma literei S, cu botul foarte subtire si coada intoarsa spre interior, care ii permite animalului sa se agate de diverse plante subacvatice. Botul, desi pare ca ascunde falci uriase, se deschide foarte putin, numai la capat.


In mod obisnuit, nici un peste nu produce sunete. Insa calutul de mare reprezinta o contradictie si in aceasta privinta. El este capabil sa produca sunete asemanatoare cu cele emise prin pocnitul degetelor. Aceste sunete se pot distinge mai usor atunci când calutii de mare sunt in perioada de imperechere. Cercetatorii nu au stabilit inca daca este vorba despre o forma de comunicare permanenta sau o activitate indusa de perioada de imperechere.


In cazul calutilor de mare, „taticii“ sunt cei care au grija de odrasle. O data ce femela a depus ouale, masculul le aduna intr-un „buzunar“ aflat in dreptul stomacului, unde se dezvolta embrionii. Când acestia ajung la maturitate, sunt „nascuti“ de mascul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS