19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Sfântul Patrick: viata pamânteana a protectorului Irlandei


Patrick, sfântul protector al Irlandei, nu a fost irlandez, iar numele lui nu a fost Patrick. Acest personaj s-a nascut sub numele Maewyn Succat, fiul unui negustor bogat. Pâna in prezent, istoricii nu au reusit insa sa cada de acord asupra locului de nastere al sfântului, acesta putând fi in Britania, Tara Galilor sau Scotia.


La vârsta de 16 ani, Maewyn a fost rapit de o banda de tâlhari, care l-a vândut ca sclav in Irlanda. Dupa sase ani, tânarul a reusit sa scape, ajungând in Britania. El a plecat insa cu o noua pasiune in suflet, aceea de a promova crestinismul in rândul irlandezilor.


Astfel, Maewyn a intrat intr-o mânastire franceza, cu dorinta arzatoare de a studia scrierile bisericesti, compensând, in acest fel, lipsa educatiei din perioada copilariei. In timp ce incerca sa obtina trimiterea in Irlanda ca misionar crestin, acest post i-a fost oferit lui Palladius. Insa, ulterior, acesta din urma a fost transferat in Scotia. Maewyn, care in mânastire isi luase numele crestinesc Patrick, si-a vazut, in acest fel, visul implinit. Totodata, el si-a implinit si dorinta de a aduce crestinismul in rândul irlandezilor.


Cea mai cunoscuta poveste pusa pe seama sa se refera la momentul in care sfântul a reusit sa alunge serpii din Irlanda. Desi aceasta este o imagine alegorica de exceptie, de fapt in Irlanda nu erau serpi in acea perioada. Expertii in istoria religiilor considera insa ca povestea este o reprezentare a felului in care Patrick a reusit sa alunge pagânii din Irlanda.


Patrick si-a incheiat misiunea crestina in aceasta tara dupa 30 de ani, murind la scurt timp dupa retragrea din parohie, pe 17 martie 461.


Initial o zi a catolicismului, Ziua Sfântului Patrick a ajuns sa fie sarbatoarea anuala a spiritului irlandez, atragând mii de oameni la manifestatii de amploare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS