19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

„Happy Birthday“ – „hit-ul“ de doua milioane de dolari anual


Cel mai cunoscut si cel mai iubit cântec in limba engleza are doar sase note si sase cuvinte – „Happy Birthday to You“ („La multi ani“ – n.r.).


Aceasta melodie este cântata pretutindeni, de la salile de clasa pâna la saloanele regale britanice. Cântecul a fost inclus in prima felicitare muzicala trimisa prin Western Union in 1933, a aparut pe Broadway in „The Band Wagon“, in 1931, precum si in „As Thousands Cheer“. Toate aceste aparitii au fost „gratis“, dar lucrurile nu au ramas asa pentru mult timp.


Versurile originale au fost scrise in 1893 de Patty Hill, o educatoare, având titlul „Good Morning to All“ („Buna dimineata tuturor“ – n.r.). Acesta nu era nimic altceva decât salutul pe care educatoarea il adresa copiilor din grupa sa. Sora lui Patty, Mildred Hill, care si-a inceput cariera ca invatatoare, devenind mai târziu compozitoare, este cea care a realizat linia melodica a cântecului. Ulterior, „Good Morning to All“ a aparut intr-o carte de cântece pentru copii.


Nimeni nu stie in ce moment sau de catre cine au fost schimbate versurile, dar „Happy Birthday to You“ a aparut, in 1924, ca varianta la cântecul „Good Morning to All“. In momentul in care melodia a inceput sa fie folosita in spoturi radiofonice sau in filme, cea de-a treia sora – Jessica Hill – a decis sa inregistreze drepturile de copyright in numele surorilor sale. Evidentiind similaritatile dintre „Good Morning To All“, pentru care surorile Hills detineau drepturile de copyright, si „Happy Birthday“, Jessica a reusit sa obtina drepturile si pentru acest cântec.


In zilele noastre, se estimeaza ca Warner Bros. Communications, compania care detine in prezent drepturile de copyright, câstiga anual doua milioane de dolari din difuzarea sau tiparirea cunoscutului cântec.


Cele doua surori Hill, care au compus melodia originala, au murit fara sa fi fost casatorite sau sa fi avut copii. Astfel, profiturile obtinute in urma distribuirii cântecului sunt impartite intre Fundatia „Hill“ si un nepot din familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS