10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

„Atentie, cad bombe!“


Sunt multe obiecte de uz militar „uitate“ in urma razboaielor si descoperite dupa multi ani… tancuri arse, sute de mii de arme sau bombe neexplodate. Toate acestea sunt „ascunse“, uneori, in cele mai ciudate locatii.


In iunie 2003, un grup de muncitori in constructii care lucrau in Singapore a descoperit 200 de bombe neexplodate din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din cauza pericolului pe care il reprezentau proiectilele, s-a facut apel la experti pentru cercetarea zonei si detonarea controlata. In final, au fost descoperite 830 de proiectile.


Nu cu mult timp inainte de acest incident, in mai 2003, sase bombe si doua obuze au fost descoperite ingropate sub o scena care fusese construita in Bosnia, special pentru ca Papa Ioan Paul al II-lea sa poata oficia sfântul maslu. In timpul razboiului, trupele germane au folosit terenul unei manastiri din orasul Banja Luka, pentru a depozita munitia. Aceasta locatie a fost abandonata ulterior, dupa retragerea trupelor din regiune.


In martie 2004, inainte de inceperea constructiei noului stadion de fotbal din Munchen, muncitorii au descoperit doua bombe de aruncator, cu cap de fonta striat, din timpul celei de-a doua conflagratii mondiale. Imediat a fost solicitat ajutorul expertilor, dispozitivele fiind detonate controlat.


Chiar si bombele de exercitiu au fost, uneori, parasite. In noiembrie 2001, locuitorii din Arlington, Texas, ale caror case fusesera construite pe un fost poligon al Marinei Americane, au fost ingroziti când constructorii care lucrau la un nou cartier au descoperit bombe de exercitiu corodate, dar intacte. Oficialii militari au declarat ca proiectilele respective contineau fosfor, substanta care poate provoca arsuri grave ale pielii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS