18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

„Iubire in roz“ – delfinii de alta culoare


In cel putin doua locatii din lume, unul dintre cele mai inteligente mamifere de pe planeta, delfinul, a decis sa renunte la haina sa obisnuita, gri-albastruie, imbracându-se in roz.


In portul Hong Kong traieste un grup de aproape 100 de delfini albi chinezesti, care par a fi trecut printr-un proces ciudat de „vopsire“. Reprezentantii acestei specii, care pot fi gasiti din Africa de Sud pâna in Australia, sunt albi la origine. Ei au culoarea roz numai in Hong Kong si un roz mai putin intens in America de Sud.


Delfinii roz asiatici traiesc intr-un estuar cu apa sarata, incercând sa faca fata amenintarii venite din partea sistemului de canalizare, a chimicalelor si a pescuitului in exces. Majoritatea cercetatorilor considera ca acesti delfini nu sunt o specie separata sau o subspecie a delfinilor albi chinezesti, ci, mai degraba, reprezinta o anomalie a naturii.


In Brazilia, delfinii din Amazon se nasc gri, devenind roz la maturitate. Spre deosebire de rudele lor asiatice, acestia traiesc numai in apa dulce. In plus, ei au un set de molari pentru a-si mesteca hrana, fiind singurii delfini echipati cu un astfel de „dispozitiv“.


De ce sunt delfinii roz? Una dintre teoriile inaintate de specialisti se refera la modificarea culorii din cauza consumului de crabi si moluste, care au un pigment rosu in tesutul muscular. De-a lungul timpului, pigmentul patrunde in piele, iar delfinul se coloreaza roz o data cu trecerea anilor. De asemenea, concentratia de hemoglobina din celulele rosii ale delfinilor este mai mare decât la oameni, aceasta fiind o posibila explicatie pentru capacitatea neobisnuita a delfinilor din Brazilia de a-si intensifica nunta de roz, atunci când sunt surescitati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS