19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimentatia copilului iarna

Alimentatia copilului iarna

In alimentatia copilului iarna predomina fainoasele si alimentele mai grase, in detrimentul legumelor si fructelor, ceea ce poate conduce la aparitia unor carente de factori nutritivi. Din cauza sarbatorilor de iarna, cele mai frecvente afectiuni de sezon sunt gastroenteritele, colecistitele, pancreatitele, decompensarea diabetului zaharat, cresterea in greutate pentru supraponderali.


O alimentatie rationala in sezonul rece va avea la baza combaterea abuzului de dulciuri, fainoase, grasimi si utilizarea la maximum a surselor de proteine, vitamine si saruri minerale disponibile.


Astfel, se recomanda folosirea legumelor si fructelor conservate prin frig (congelate) – metoda care mentine concentratia maxima a principiilor nutritive; pentru ca sa nu se piarda acest avantaj, ele se vor pune la fiert congelate, direct in apa clocotita, cu scurtarea la minimum a timpului de fierbere.


Dintre celelalte legume si fructe disponibile iarna, cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv sunt: – varza (si proaspata si murata), morcovul, hreanul, care au un continut bogat in vitamina C, alaturi de cunoscutele mere, citrice, gutui; – prunele uscate si stafidele au un continut crescut de fier; – curmalele si stafidele sunt bogate in calciu; morcovul, caisele si prunele uscate, care contin cantitati mari de caroten; – nucile sunt bogate in glucide, grasimi de calitate si vitaminele din grupul B.


Trebuie stiut ca laptele si preparatele din lapte au un continut mai scazut de vitamina A si D, comparativ cu sezonul cald, suplimentarea acestora facându-se prin consumul de carne de peste si ficat.


Nu se recomanda consumarea carnii de porc de catre copiii sub trei ani si, dupa aceasta vârsta, se va folosi numai carnea slaba (muschi), bine preparata termic.


Carnea de porc creste colesterolul, suprasolicita ficatul si pancreasul, poate prezenta risc infectios (atentie la riscul de trichineloza).


Ouale se vor consuma numai preparate termic, nu este permis a da copiilor maioneza sau alte alimente in care se foloseste oul crud, din cauza pericolui de toxiinfectii alimentare.


Ciocolata, cozonacul, bananele sunt câteva alimente care au un potential alergic important.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS