18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăSportVişan, încântat de naţională

Vişan, încântat de naţională

Conducătorul voleiului românesc a afirmat că prezenţa tricolorilor în cel de-al doilea turneu al preliminariilor CM din 2010 se datorează în mare parte price-perii selecţionerului.

 

Preşedintele Federaţiei Române de Volei (FRV), Gheorghe Vişan, a afirmat că naţionala masculină a României „are altă faţă“ de când a fost preluată de Stelian Moculescu, care a reuşit calificarea în al doilea turneu al preliminariilor Campionatului Mondial din 2010. Deşi consideră că nu ar fi un dezastru o eventuală ratare a calificării la turneul final din Italia, Vişan s-a arătat extrem de optimist în privinţa viitorului naţionalei masculine de volei.

„În urmă cu şapte luni, această echipă nu reuşea să câştige nici un set în preliminariile CE, iar acum, în aceeaşi componenţă, a obţinut trei victorii: cu Ungaria, care are în componenţă jucători ce evoluează în campionatul italian, cu Austria şi Bosnia-Herţegovina. Moculescu a luat echipa din mers, a umblat exact acolo unde trebuia, a creat rapid automatismele necesare şi a dat altă faţă României“, a punctat preşedintele FRV. „Urmează al doilea turneu, în Grecia, unde vom juca, în luna mai, cu echipa ţării-gazdă, Portugalia, Slovenia şi Danemarca, de unde se califică primele trei echipe. Cred că avem şanse să ne clasăm în primele trei şi să mergem la ultimul turneu de calificare, din luna august. Echipele calificate acolo vor fi împărţite în patru grupe a câte patru echipe, iar primele două se califică la CM. Ratarea calificării la mondiale nu ar reprezenta un eşec. În primă fază, ne interesează să acumulăm cât mai multe puncte, pentru a putea urca în clasament. Obiectivul principal este însă calificarea la următoarea ediţie a CE“, a completat Gheorghe Vişan.

 

Selecţionerul are sprijin puternic

 

Observând îmbunătăţirea evoluţiilor din ultimul timp al tricolorilor, preşedintele FRV a afirmat că-l va susţine necondiţionat pe reputatul antrenor Stelian Moculescu, mărturisind că regretă că nu l-a cooptat mai de mult în staff-ul tehnic. Gheorghe Vişan, conştient de divergenţele din interiorul forului, a spus că le va cere tuturor subalternilor săi să lase orgoliile de o parte şi să-l ajute pe selecţioner să creeze o echipă competitivă.

„Eu am mare încredere în Moculescu. Dacă îl aveam pe el acum şapte luni, în preliminariile CE, acum eram calificaţi. Oricum, sunt convins că ne vom califica la JO din 2016 dacă vom reuşi să-l păstrăm pe Moculescu, dacă nu cumva el va reuşi să ne califice în 2012. Noi, cei din Federaţie, trebuie să înlăturăm orice orgoliu şi interes şi să găsim o soluţie pentru a-l păstra pe Moculescu ca antrenor al echipei şi să-l lăsăm să lucreze pentru a reuşi aceleaşi rezultate pe care le-a avut cu naţionala Germaniei“, a încheiat Gheorghe Vişan.

România s-a calificat în turul al doilea al preliminariilor CM din 2010, după ce a obţinut locul întâi în turneul de calificare de la Viena, în urma victoriilor obţinute în faţa Ungariei, scor 3-2 (20-25, 25-21, 25-17, 25-27, 16-14), Austriei, scor 3-0 (25-23, 25-22, 25-20) şi Bosniei-Herţegovina, scor 3-0 (25-21, 25-20, 25-21). În faza a doua a preliminariilor CM din Italia s-au calificat 18 formaţii, repartizate în patru grupe după cum urmează: Grupa E: Germania, Croaţia, Slovacia, Belarus; Grupa F: Olanda, Turcia, Estonia, Letonia; Grupa G: Grecia, Portugalia, Slovenia, Danemarca, România; Grupa H: Cehia, Finlanda, Ucraina, Belgia şi câştigătoarea Grupei D preliminare, ale cărei meciuri se vor juca între 9 şi 11 ianuarie.

Conform regulamentului Federaţiei Internaţionale de Volei, din Grupele E şi F se vor califica, în turul trei al preliminariilor, echipele clasate pe primele două locuri, iar din Grupele G şi H, primele trei clasate. Pentru turul al treilea sunt calificate deja echipele Rusiei, Bulgariei, Poloniei, Franţei, Spaniei şi Serbiei, în timp ce la turneul final sunt calificate direct ţara gazdă, Italia, şi campioana en-titre, Brazilia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS