16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăSportLiga I, în pericol

Liga I, în pericol

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a afirmat ieri că unele cluburi din prima ligă sunt în pericol să nu primească licenţa pentru sezonul viitor din cauza datoriilor.

La Casa Fotbalului s-a întrunit ieri Comitetul Executiv al FRF, printre punctele de pe ordinea de zi aflându-se şi problemele care ar putea apărea în fotbalul românesc din cauza crizei mondiale. În acest sens, preşedintele federaţiei, Mircea Sandu, a anunţat că va purta o discuţie cu toţi conducătorii de cluburi în care va propune o reorganizare a campionatului.
„Am propus ca salariile şi transferurile de jucători să nu depăşească 50-60 la sută din bugetul unui club. Dacă 80 la sută din buget va fi dat pe transferuri şi salariile jucătorilor, ce ar mai rămâne pentru infrastructură şi centrul de juniori? Este nevoie de reorganizarea competiţiilor pentru a trece peste această criză. Propunerea va fi discutată cu reprezentanţii cluburilor, iar dacă majoritatea va decide, atunci vom proceda astfel“, a afirmat Sandu.
„Naşul“ a mai precizat că există cluburi în Liga I care ar putea să nu primească licenţa pentru sezonul viitor din cauza datoriilor, însă nu a dorit să dea nume. „Am sesizat Comitetul Executiv de problemele pe care le au unele cluburi. Există posibilitatea ca ele să nu obţină licenţă pentru sezonul viitor, din cauza unor datorii vizavi de terţe persoane sau cluburi. Nu le am pe toate în evidenţă, dar în prezent sunt cel puţin patru astfel de cluburi“, a anunţat Mircea Sandu. Din câte se pare, printre echipele vizate se află Poli Iaşi, FC Timişoara şi Rapid, existând posibilitatea ca, din sezonul viitor, Liga I să adune la start doar 14 formaţii.

FRF solicită DNA stenogramele din dosarul „Valiza“

Comitetul Executiv a decis să trimită o scrisoare oficială către Direcţia Naţională Anticorupţie prin care solicită stenogramele din dosarul „Valiza“. „Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a luat o decizie la punctul «Diverse» de pe Ordinea de Zi. Conform acesteia, printr-o scrisoare oficială, FRF va solicita DNA să-i trimită toate stenogramele care alcătuiesc dosarul cunoscut sub numele «Valiza». Comitetul Executiv al FRF va analiza acest caz în cadrul proximei sale şedinţe“, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial la federaţiei.
Mircea Sandu a declarat însă că o eventuală reanalizare pe linie sportivă a cazului va fi făcută doar după judecarea dosarului de către justiţie: „Aceste materiale care au apărut în presă sunt probe în instanţă, dar nu au fost trimise la FRF. Trebuie să se pronunţe instanţele. Când îi văd că zic că ştiau că sunt ascultaţi… E problema lor. Eu aştept decizia finală. Nu sunt atât de entuziasmat fără un verdict final“.
Comisia de Disciplină a FRF va putea redeschide cazul „Valiza“ la solicitarea federaţiei sau la finalul procesului în care este judecat pentru dare de mită patronul Stelei, Gigi Becali. Acesta a fost deferit justiţiei de procurorii anticorupţie, alături de alte cinci persoane, între care şi selecţionerul echipei naţionale, Victor Piţurcă.
Sandu consideră însă că imaginea fotbalului românesc va fi afectată de acest scandal. „Această premiere eu nu o apreciez ca o dare de mită, dar nu este permisă de regulament. Vom vedea ce se va întâmpla în instanţe. Fotbalul românesc are însă de pierdut ca imagine. Germania, Polonia şi Italia au avut şi ele probleme, iar Serbia are acum. Eu sper să se ia măsuri drastice. Comisiile au toate prerogativele şi regulamentul disciplinar în mână“, a spus preşedintele FRF.
În ceea ce-l priveşte pe Victor Piţurcă, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, Mircea Sandu a precizat că acesta nu va mai putea fi selecţioner dacă ajunge la „puşcărie“: „Asta e în afara contractului său cu FRF. El s-a dus la solicitarea unui prieten. Piţurcă este însă major, e vaccinat, are bani de avocat. Dacă îl bagă în puşcărie, e clar că nu mai poate pregăti echipa naţională“.

Sandu vrea transparenţă la transferuri

Preşedintele FRF a mai menţionat ieri că forul pe care îl conduce va înfiinţa în 2009 o piaţă de transferuri pentru fotbalişti, în cadrul căreia vor fi făcute publice numele jucătorilor şi sumele de vânzare.
Mircea Sandu crede că înfiinţarea unei astfel de pieţe ar fi importantă pentru transparenţa transferurilor. „În 2009, sperăm să realizăm o piaţă de transferuri unde toate cluburile care au jucători de transferat să-i arate pe o listă alături de sumele de vânzare. Este foarte importantă realizarea acestei pieţe pentru transparenţă, pentru ca transferurile să nu se mai facă prin presă, ci la vedere. Dacă impresarii nu îmbrăţişează acest sistem, atunci se vor trezi cu jucători şomeri. Că şi aşa nu avem jucători prea buni“, a afirmat Sandu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS