16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024

Fairplay Dorel

Deşi are cele mai multe minute jucate în acest tur, căpitanul Ştiinţei nu a primit nici măcar un cartonaş galben, în ciuda postului pe care evoluează. 

„Avem jucători foarte talentaţi şi am evitat să aduc fotbalişti cu experienţă la echipă, pentru a nu le îngrădi locul în echipă. De departe, numărul unu de la Craiova este Dorel Stoica. Siguranţa şi constanţa sa stau mărturie“, declara la finalul turului finanţatorul Ştiinţei, Adrian Mititelu. Iar statistica îi dă dreptate. Căpitanul alb-albaştrilor este singurul jucător care a evoluat în toate cele 19 partide din acest sezon (17 în campionat şi două în Cupa României) din primul până în ultimul minut, în ciuda faptului că a acuzat mai mereu probleme de sănătate. Stoica suferă de periostită, afecţiune care l-a sâcâit pe tot parcursul campionatului, el având mereu nevoie de antrenamente speciale în primele două zile din ciclul săptămânal de pregătire.
Cu odihnă, şedinţe de kinetoterapie şi ambiţie, Dorel a reuşit însă să evolueze 1.710 minute în tricoul Universităţii, începând turul ca mijlocaş la închidere şi terminându-l ca fundaş central. Şi nu a făcut-o deloc rău, marcând trei goluri (unul în Cupă, cu CSM Ploieşti, şi două în campionat, ambele din penalti) şi având destule intervenţii bune în apărare. Ca mijlocaş s-a remarcat prin capacitatea sa de efort, pasele lungi şi de cele mai multe ori precise şi recuperările. În sezonul trecut, Stoica a fost desemnat cel mai bun recuperator din Liga I, iar după acest tur se află cu siguranţă în primii trei jucători din ţară la acest capitol.
Inedit este însă faptul că în cele 19 partide fotbalistul oltean nu a primit nici măcar un cartonaş galben, ceea ce nu face decât să confirme stilul său elegant de joc. Nu este puţin lucru să fii închizător sau fundaş central şi să-ţi faci datoria discret, fără să atragi atenţia arbitrului, motiv pentru care Dorel merită premiul fairplay.

Povestea unui căpitan

Într-o echipă cu cea mai scăzută medie de vârstă din campionat, la cei 30 de ani pe care îi va împlini în această lună, Dorel Stoica este veteranul Ştiinţei. Ajuns în Bănie în vara lui 2005 cu lotul Caracal, din care au mai rămas Bornescu şi Dina, Stoica s-a făcut remarcat nu doar prin joc, ci şi prin modestia sa. A avut o tentativă de a se transfera la Pandurii, motivând că vrea să evolueze în prima ligă, dar a rămas la Universitatea. A devenit căpitanul echipei spre finalul sezonului în care Ştiinţa a repromovat şi, cu mici excepţii, când banderola a mai trecut pe la Ciucă şi Fl. Costea, şi-a păstrat titulatura. „Dorel este un căpitan model, dar parcă prea moale pentru această funcţie“, l-au caracterizat unii colegi, făcând referire la calmitatea sa.
Deşi nu este un tip prea vorbăreţ, Stoica a avut momente când s-a aflat în colimatorul conducerii, al suporterilor şi al presei. A fost exclus din lot în turul sezonului trecut, după înfrângerea de la Târgu Jiu (0-2, etapa a 4-a), alături de alţi trei colegi, Dina, Săceanu şi Gărgălie, dar a fost rechemat după două etape. S-a certat şi cu fanii, după un meci cu Oţelul, tot în sezonul trecut (etapa a 29-a), conflictul fiind la un pas să degenereze dacă nu interveneau forţele de ordine. La rândul ei, presa l-a tot tachinat cu o declaraţie dată de el la începutul sezonului trecut, după acel 4-0 cu Farul, când a spus că Universitatea va lua titlul şi va face instrucţie cu Steaua şi Dinamo. Au urmat şapte înfrângeri consecutive, care au dat peste cap toate obiectivele propuse şi i-au tăiat elanul căpitanului. Dar nimic nu l-a doborât pe Dorel.
Acesta s-a dovedit însă mai precaut în noul sezon, pe care l-a început cu o declaraţie de genul: „Ne-am propus să jucăm cât mai bine şi să ne demonstrăm valoarea. De-acum vom vorbi numai pe teren“, iar Ştiinţa a înregistrat cel mai bun tur de campionat din ultimii zece ani.
Nu trebuie uitat nici capitolul echipa naţională. Stoica a fost primul şi singurul jucător din lotul actual al Universităţii Craiova folosit de Piţurcă în campania de calificare la CE 2008. „Este un jucător de mare personalitate. A demonstrat asta de cum a venit la echipa naţională“, a fost caracterizarea făcută de selecţioner căpitanului Ştiinţei, în jurul căruia se formează acum o echipă frumoasă, care a lăsat o impresie foarte bună în turul recent încheiat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII