15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăSportCraiova trăieşte din entuziasm şi amintiri

Craiova trăieşte din entuziasm şi amintiri

Fostul preşedinte al campionilor din 1991 este de părere că mult timp echipele din provincie, în principal Universitatea, s-au prefăcut doar că vor titlul, în realitate fiind sub tutela Bucureştiului.

– Sunteţi pe cale să finalizaţi cel de-al 18-lea transfer de jucători străini pentru liderul campionatului, CFR Cluj, mijlocaşul Peralta, fost la Inter. De ce aţi transferat pasiunea şi experienţa dumneavoastră din fotbal la Cluj şi nu la Craiova?
– Dacă se va concretiza zilele acestea şi transferul lui Sixto Peralta (de la River Plate), lista jucătorilor propuşi de mine şi transferaţi de CFR ar fi următoarea: Nuno Claro, Tony, Cadu, Andre de Souza, Fredy, Manuel Jose, Pedro Oliveira, Dani, Andre Leao, Semedo, Didi, Culio, Ruiz, Dubarbier, Amorerinha, Mojica, Vitinha (născut în 1986, împrumutat la Otopeni), iar Sixto Peralta ar fi, într-adevăr, cel de-al 18-lea transfer intermediat de mine. Cred că în prezent CFR Cluj reprezintă de departe cea mai bună echipă din România. Din luna mai a anului 2006, când preşedintele Iuliu Mureşan m-a solicitat să particip la construcţia CFR-ului Cluj, au fost multe căutări, supervizări, date confidenţiale primite de la colaboratori despre caracterul jucătorilor, după care s-au decis transferurile. Pasiunea, munca şi experienţa mea au fost din 2003 până în 2006 la FC Naţional. Succesul de la Cotroceni, unde împreună cu Gino Iorgulescu şi Cosmin Olăroiu am creat o echipă competitivă (din şase întâlniri cu Dinamo, Naţionalul a câştigat cinci, pierzând doar un meci), a determinat CFR-ul să apeleze la serviciile mele. Sunt mândru că am reuşit să dominăm Bucureştiul. Preşedintele Iuliu Mureşan şi finanţatorul Arpad Paszkanyi spun că atât eu, cât şi Eugen Trică am adus cu noi spiritul Universităţii Craiova, club pe care oficialii ardeleni, de altfel, îl respectă foarte mult.

Craiova s-a prefăcut că vrea titlul

– Provincia a câştigat ultimul titlu naţional în 1991, prin Universitatea Craiova, cu Marcel Popescu, preşedinte, şi Sorin Cîrţu, antrenor. De atunci, cu excepţia adjudecării Cupei României în 1993, la Craiova a fost un fel de secetă, cum explicaţi?
– Provincia, cu excepţia titlului Universităţii Craiova din 1991, a fost redusă la tăcere. Cred că mult timp echipele din provincie, în principal Universitatea, s-au prefăcut doar că vor titlul, în realitate fiind sub tutela Bucureştiului. Mai mult, „amabilitatea“ unor cluburi faţă de marile puteri, Dinamo şi Steaua, a făcut aproape imposibilă orice tentativă de răsturnare a ierarhiei cluburilor din Bucureşti. La Craiova, chiar dacă nu în toţi anii a fost „secetă“, în momentul în care au apărut jucători cu potenţial, aceştia au fost imediat „înrolaţi“ la una dintre echipele din Capitală. Dacă Universitatea Craiova va continua să ignore realitatea, adică: stabilitate tehnică, dar de mare valoare profesională, lot competitiv, cu valori reale, nu jucători veniţi la probe, care creează un du-te-vino confuz, competenţă managerială, şi va trăi doar din entuziasm şi amintiri, se va ajunge la nostalgia pe care o reprezintă azi celelalte foste campioane ale provinciei, UTA, Petrolul, FC Argeş.

După 17 ani, campioana va fi iarăşi din provincie, CFR Cluj

– Ce ziceţi de Universitatea 2008?
– Ce am zis şi mai înainte. Universitatea Craiova 2008 reprezintă un exemplu concret al convulsiilor create artificial, motivele reale fiind ignorarea profesionalismului la nivelul fotbalului de performanţă al anului 2008.
– Va ajunge titlul, după 17 ani de aşteptare, iarăşi în provincie?
–  În 2008, campioana României va fi CFR Cluj, iar semnalul că provincia poate să învingă din nou Capitala va fi benefic pentru fotbalul din România.
– Credeţi într-un retur 2008 (etapele 20-34) mai fierbinte decât turul din 2007?
– Returul va fi infernal, dar lupta mare se va da pentru locul doi. După primele cinci etape, cred că CFR Cluj se va desprinde decisiv şi descurajant pentru urmăritoare, aşa că, repet, locul doi va fi aprig disputat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII