15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFemei bătute în faţa copiilor

Femei bătute în faţa copiilor

Au suferit bătăi greu de imaginat, jigniri, tratamente înjositoare şi umilinţe. Se ascund pentru o perioadă pe unde găsesc, iar de cele mai multe ori se întorc în căminul conjugal, neavând altă soluţie. În Craiova, aşa cum am mai menţionat şi în alte articole apărute în Gazeta de Sud, nu există un adăpost pentru aceste femei lipsite de apărare. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj este singura instituţie care are un centru pentru mamă şi copil mai mic de trei ani. Pentru restul însă, autorităţile nu au găsit până în prezent o soluţie… Doar Centrul social pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“, aflat sub patronajul Mitropoliei Olteniei, le întinde o mână de ajutor, cu toate că profilul adăpostului nu vizează femeia abuzată.

Viorica are 46 de ani şi este din Craiova. De 11 ani, de când soţul ei a rămas fără un loc de muncă după ce a fost dat afară cu ordonanţă de la Electroputere, a început calvarul. A dat în patima băuturii, cum povesteşte femeia. „De la băutură porneşte totul. Din cauza acestei patimi şi-a pierdut locul de muncă şi a început să devină din ce în ce mai violent. Mă bătea în faţa copiilor. Fetiţa este în clasa zero şi băieţelul este în clasa a VII-a. În ultimii ani, am trăit doar din indemnizaţia pe care o primeam pentru fetiţă pentru că s-a născut cu probleme. Mă bătea, mă desfigura în bătaie, cu pumnii şi cu picioarele. Îmi luam copiii şi fugeam. Ultima dată s-a întâmplat la Mischii, la soacră-mea acasă. Ne-a luat la bătaie la miezul nopţii, iar la ora 3.00 noaptea mi-am luat copiii de mână şi am plecat pe jos spre Craiova. Copiii sunt pur şi simplu terorizaţi, nici nu vor să îl vadă. Imaginaţi-vă că ajunsese în stadiul în care se îmbăta şi trimitea copiii să îi aducă ţigări sau să îi adune chiştoace de pe jos. Mă bătea să-i dau bani să-şi cumpere ţigări şi băutură şi, cum nu aveam, mă desfigura cu lovituri. Mă întorceam după fiecare bătaie acasă, ziceam să nu râdă lumea de noi şi copiii să aibă tatăl alături“, a povestit femeia pe care am găsit-o adăpostindu-se la Centrul social pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“. Şi pe Iuliana Işlicaru, de 42 de ani, am găsit-o la acelaşi centru alături de băieţelul ei în vârstă de zece ani. A ştiut că îi place să bea. Avea acest viciu chiar înainte de căsătorie, însă tot timpul a sperat că, odată cu trecerea anilor, va scăpa de alcool. „Ne bătea. Şi pe mine, şi pe copil. Plecam cu copilul noaptea din casă, dormeam pe scările blocului până adormea el, ca să ne putem întoarce. Răutatea lui era atât de mare, încât ajunsese să bată copilul doar ca să îmi facă mie rău, să sufăr. Îi rupea cărţile şi caietele. Copilul meu nu de puţine ori s-a dus la şcoală cu temele făcute pe foi smulse… A trecut să vadă copilul, a venit cu o sticlă de suc de roşii în mână şi a început să mă ameninţe că mă omoară… Am înţeles acum care sunt motivele, pe lângă problema cu alcoolul are pe altcineva, o femeie cu care trăieşte de ani de zile. De data asta gata, sunt hotărâtă pentru copilul meu şi pentru mine să nu mai îndur aşa ceva“, a povestit Iuliana Işlicaru.    

Craiovenii merg
la terapie de cuplu pentru a-şi salva căsnicia

Potrivit psihologilor craioveni, în ultimul timp sunt tot mai multe cazuri de violenţă domestică manifestată între soţi, cu efecte directe atât asupra psihicului lor, cât şi al copiilor. „Atunci când unul dintre soţi se manifestă violent vrea, de fapt, să găsească o modalitate de a  se impune în faţa celuilalt, de  a-şi «demonstra puterea» şi în ultimii ani acest demers uneori este iniţiat şi de femei, fie din dorinţa de a se apăra  sau pur şi simplu pentru a-şi exterioriza sentimentele de frustrare şi pentru a demonstra că nu se supun, că deţin controlul. Sigur că sunt cazuri mult mai rare decât cele în care victima este o femeie. Avem soţi care solicită terapie de cuplu, în special atunci când efectele apar asupra copiilor, care suferă cel mai mult. O femeie cere ajutor nu pentru ea, ci atunci când ce se întâmplă în cuplu afectează direct copiii, care devin depresivi, anxioşi sau violenţi şi agresivi la rândul lor. Copilul preia modelul din familie, se dezvoltă  nearmonios şi în propria sa familie va fi un abuzator. Noi, ca şi psihologi, ne ocupăm, în terapie, mai mult de tratarea efectelor produse  de aşa-numitul «sindrom Stockholm». Victima ajunge să dezvolte o simpatie faţă de abuzator, ajunge să se considere direct vinovată de ce se întâmplă şi chiar să considere că a meritat corecţia primită, că merita să fie pedepsită. Aceste efecte se tratează prin terapie. Sunt femei care nu renunţă la relaţia cu soţul abuzator, acceptă să fie umilite, manipulate, agresate, abuzate fizic şi verbal, invocând diverse  motive: existenţa copiilor, situaţia materială, vechi cutume conform cărora  «femeia trebuie să suporte». Am avut la terapie familii cu copii între care au avut loc violenţe verbale şi «corecţii fizice» sporadice, aplicate şi în faţa copiilor. Am avut situaţii în care soţiile, în terapie, au recunoscut că, la rândul lor, au lovit din instinctul de apărare, autoconservarea funcţionează la nivel inconştient“, a precizat psiholog clinician specialist.

Şi bărbaţii ajung victime câteodată

Multe din victimele violenţei domestice ajung în stare critică la Spitalul de Urgenţă Craiova. Mare parte din aceste victime ale abuzurilor refuză la prima vedere să recunoască faptul că au fost lovite de soţi, preferând să invoce mici accidente petrecute în locuinţă. „Foarte repede însă sunt trădate de tensiunea psihică prin care au trecut, izbucnind în lacrimi şi povestind tot. În alte cazuri, deşi preferă să ţină secret faptul că au fost lovite, sunt trădate de cei care le aduc la spital: rude, prieteni. Săptămânal avem astfel de cazuri… Avem situaţii în care femeile agresate vin alături de copiii lor, la rândul lor, bătuţi. Am întâlnit un caz care m-a frapat. O mamă desfigurată în bătaie a venit la urgenţă cu copilul pe care îl alăpta la sân şi cu un alt copil de mână. Ce este şi mai şocant este faptul că alături de ea şi copii stătea bărbatul care o agresase. Era foarte nervos, intra permanent în salonul în care femeia a fost primită de urgenţă pentru a auzi ce ne povesteşte. Am chemat poliţia şi Direcţia pentru Protecţia Copilului. Violenţa capătă aspecte dramatice. Îmi amintesc de alt caz pe care l-am avut când o tânără a fost împuşcată de concubinul ei. Este şocant să vezi cum femeia agresată atunci când poliţia este solicitată găseşte scuze celui care a bătut-o! Avem situaţii în care şi bărbaţii ajung la spital agresaţi, după cum declară ei, de neveste. Am avut chiar săptămânile trecute un bărbat care a venit în stare de ebrietate cu o plagă la cap şi care a declarat că a fost lovit de nevastă şi soacră“, a povestit Cristina Geormăneanu, medic primar medicină de urgenţă, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Craiova.   

53% dintre agresiuni au caracter permanent

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj fac un apel către toate persoanele, victime ale violenţei domestice, să sune imediat la 112 atunci când viaţa sau sănătatea le sunt puse în pericol. Apoi este important de ştiut faptul că agresorul poate primi ordin de restricţie din partea judecătoriei. „Există nu de puţine ori situaţii în care copiii asistă la astfel de scene de violenţă. Îi sfătuim să discute cu consilierii educaţionali, iar cadrele didactice care cunosc copiii care provin din familii în care stările conflictuale şi de abuz predomină să ne anunţe pentru ca noi să monitorizăm situaţia. Doar pe parcursul anului 2012 am avut 183 de cazuri care au implicat folosirea violenţei, alungarea din locuinţă a victimei sau ameninţarea cu acte de violenţă. Din acest total, 88% sunt femei, restul sunt bărbaţi. Alt aspect care trebuie semnalat, din datele statistice pe care le deţinem, 68,30% dintre agresiuni au avut loc între soţi, iar în 12% din cazuri a fost vorba de părinţi agresaţi de copii. Tot anul trecut, 112 minori au devenit victime colaterale ale violenţei domestice. 40% dintre victimele violenţei domestice au vârsta între 30 şi 40 de ani, 25% în segmentul de vârstă 40-50 de ani. Cel mai important factor declanşator al agresiunilor este alcoolul, în 61% din cazuri s-a dovedit că de aici porneşte totul. Ce este foarte grav este faptul că în 53% din cazuri, agresiunile au caracter permanent-producându-se lunar, săptămânal sau chiar zilnic“, a precizat comisarul-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS