15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii strâng bani în fondul Secţiei de gastroenterologie

Medicii strâng bani în fondul Secţiei de gastroenterologie

Medicii, asistentele, dar şi pacienţii Secţiei de gastroenterologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu strâng bani pentru „fondul secţiei“ – o cutie montată pe perete, lângă cabinetul medicului-şef.
Lunar, fiecare medic  pune 50 de lei din salariu în cutie.
Ceilalţi dau cât pot, iar din banii adunaţi se achiziţionează detergenţi şi birotica necesară bunei funcţionări a activităţii.
Trusele de endoscopie cu care se fac investigaţiile medicale au fost achiziţionate tot din donaţii, iar unele au fost cumpărate chiar de medici.
Şeful secţiei, medicul Ion Gheorghiţoiu, a spus că tot din donaţii au fost achiziţionate şi televizoarele instalate în toate saloanele.
„Aici s-a ajuns, din păcate. Cutia pusă pe perete este «cutia milei», aşa a fost denumită. Fiecare dintre cei trei medici ai secţiei donează 50 de lei pe lună, asistentele şi pacienţii pun şi ei fiecare cât are“, a spus Ion Gheorghiţoiu, şeful Secţiei de gastroenterologie.

Pacienţii vin cu medicamentele de acasă

Ca în multe alte secţii ale spitalului, pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri mare parte din medicamentele necesare tratamentului. Capacitatea secţiei este de 35 de paturi, şi are şi două saloane „de lux“, fiecare cu câte două paturi. În fiecare salon este instalat câte un televizor, iar cele două rezerve au grup sanitar separat. „Este adevărat că am cumpărat medicamente, mâncarea este aşa cum este, dar medicii şi asistentele se poartă bine cu noi, iar asta înseamnă mult pentru un om aflat în spital“, a afirmat Viorica Pleşea, internată la Gastroenterologie. Din cauza faptului că sistemul sanitar este subfinanţat, medicul-şef al secţiei a decis ca pacienţilor care se internează în cele două saloane „de lux“ să nu li se ia nici un leu în plus: „Cele două rezerve au fost finanţate de Consiliul Local Târgu Jiu. Au câte două paturi, iar pacienţii stau mai lejer aici. Nu le iau nici un ban în plus. Mi-e ruşine de pacienţi când le spun că trebuie să-şi cumpere singuri medicamentele. Sistemul sanitar este subfinanţat şi de aceea sunt atâtea probleme“, a mai spus Gheorghiţoiu.  

„Nu este posibil ca internările să fie limitate!“

Secţia de gastroenterologie are o adresabilitate mare, foarte mulţi pacienţi ajungând să fie internaţi aici. Medicul-şef Ion Gheorghiţoiu a declarat că este imposibil să prevadă numărul de internări care vor avea loc într-un an: „Este o aberaţie această impunere a internărilor. Oamenii vin la noi, la spital, nu ne ducem noi pe stradă după ei. Adresabilitatea la această secţie este mare. Nu putem prevedea numărul de internări. În 2010, la Spitalul Judeţean cred că au fost 50.000 de internări, iar de la Casa de Sănătate ne-au fost decontate doar 38.000. Din această cauză există un deficit de bani şi probleme. Trebuie o schimbare de optică în sistemul sanitar. Internările care nu se decontează de Casă se plătesc din buzunarul medicilor. Nu este posibil ca internările să fie limitate!“, a mai afirmat Gheorghiţoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS