15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAtenţie la traficanţii de persoane!

Atenţie la traficanţii de persoane!

Pentru a nu cădea în plasa traficanţilor de persoane, elevii trebuie să fie foarte atenţi în ce anturaje intră şi în cine au încredere. În plus, dacă pleacă la muncă în străinătate, trebuie să comunice foarte mult cu cei apropiaţi.

În contextul actual, în care tot mai mulţi tineri cad în plasa traficanţilor de persoane, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, împreună cu ONG Soroptimism Internaţional Craiova, a organizat o sesiune de informare, având drept scop prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane. „Traficul de persoane este o problemă reală foarte gravă. De aceea, CN «Fraţii Buzeşti», împreună cu Soroptimism Internaţional şi Cabinetul de Psihopedagogie şi Catedra de Ştiinţe Sociale, a considerat că este util ca elevii să asculte sfaturi şi date argumentative cu privire la acest fenomen“, a declarat Carmen Ştefănescu, directorul adjunct al CN „Fraţii Buzeşti“.

Tinerii cad cel mai uşor în plasa unui racolator

Mesajul transmis a fost: „Fereşte-te de capcanele traficanţilor de persoane! Pentru ei nu eşti decât o MARFĂ!“. „Tinerii cad cel mai uşor în plasa unui racolator. De aceea, este important să ştie cum să se ferească“, a declarat Ana Popescu, preşedintele Soroptimism Internaţional, filiala Craiova. Aceasta a explicat că este foarte important ca elevii să nu fie prea încrezători, chiar dacă li se fac promisiuni extraordinare pentru lucru şi câştig în străinătate. Asta deoarece, de multe ori, în loc de muncă în diverse gospodării sau la menaj, persoanele racolate sunt duse în străinătate pentru alte scopuri. „Trebuie să fie foarte prudenţi, să nu-şi dea niciodată actele şi să spună familiei şi prietenilor foarte buni unde merg. De asemenea, trebuie să ştie foarte multe lucruri despre persoana care-i contactează şi tot timpul trebuie să menţină legătura cu cei care au rămas acasă“, a adăugat Ana Popescu.

În 2010, 35 de doljeni au fost victime ale traficului de persoane

De la începutul acestui an, la nivelul judeţului Dolj au fost 35 de victime ale traficului de persoane. „Majoritatea sunt persoane minore exploatate sexual, comparativ cu 2008-2009, când minorii erau, în special, victime ale muncii“, a declarat Mădălina Bîrcină, coordonatorul Centrului Regional Craiova al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. Aceasta a explicat că, în plus, faţă de anii trecuţi, se observă o creştere a numărului persoanelor care provin din mediul urban. „Acum, jumătate provin din mediul urban şi jumătate din mediul rural. În anii trecuţi, majoritatea proveneau din mediul rural, din familii dezorganizate“, a adăugat Mădălina Bîrcină. Majoritatea victimelor traficului de persoane provin, în prezent, din familii cu o situaţie destul de bună, cu părinţi absolvenţi de studii medii. „În general, elevii acceptă ideea că traficul de persoane este un fenomen, dar cred că lor nu li se poate întâmpla“, a adăugat Bîrcină, care a explicat că împotriva traficului de persoane, la nivel naţional s-au desfăşurat două campanii: „Traficul de persoane nu iartă“ şi „Foloseşte internetul cu grijă – traficul de minori are feţe ascunse“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII