15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncepe cazarea în căminele studenţeşti

Începe cazarea în căminele studenţeşti

Doar cinci din cele zece cămine studenţeşti sunt reabilitate, restul sunt cu mobilier vechi, nerenovate. Începutul de an universitar aduce însă 76 de locuri într-un cămin proaspăt construit, la standarde europene. Cu toate acestea, 150 de studenţi declaraţi admişi la Universitatea din Craiova nu au siguranţa că vor primi o cameră în unul din căminele craiovene.

Cu aproximativ o săptămână înainte de începerea anului universitar, 150 de studenţi declaraţi admişi la Universitatea din Craiova sunt pe lista de aşteptare pentru o cameră în cămine. Până în prezent, aproximativ 3.000 de studenţi au fost repartizaţi. Pentru a fi siguri că au primit un loc în una din camerele căminelor craiovene, studenţii pot intra pe site-ul Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova (http://www.cosucv.ro/index.php?id=log) şi introduce codul numeric personal sau pot lua legătura cu unul din reprezentanţii facultăţilor la care vor studia sau studiază. „600 de locuri au fost repartizate studenţilor din anul I, iar restul celor din anii mai mari. În ceea ce priveşte numărul cererilor nerezolvate, sperăm ca în câteva zile să clarificăm situaţia. Există studenţi care au fost admişi şi la alte centre universitare din ţară şi care încă nu ne-au anunţat dacă rămân la una din facultăţile craiovene din cadrul Universităţii sau aleg să plece. Mai avem şi cazuri de proaspăt absolvenţi, care nu au reuşit să intre la master – la buget şi care vor să renunţe… Şi anul universitar trecut am primit cu 500 de cereri mai multe faţă de numărul de locuri, însă la 1 octombrie mulţi dintre studenţi au renunţat din diverse motive şi am rămas cu 60 de locuri libere“, a precizat Alin Stoica, preşedintele COS Craiova.

Calendar cazare

În aceste zile, potrivit reprezentanţilor COS Craiova, în toate căminele studenţeşti se desfăşoară deratizări, dezinsecţii sau igienizări. La începutul săptămânii viitoare, pe 27 şi 28 septembrie sunt aşteptaţi să se cazeze studenţii care sunt cel puţin în anul II de studiu, iar pe 30 septembrie, cei din anul I. Studenţii de pe listele de aşteptare trebuie să vină tot pe 30 septembrie, după ora 12.00. După ora 14.00, locurile neconfirmate vor fi distribuite studenţilor de pe listele de aşteptare. În momentul cazării, studenţii trebuie să aibă asupra lor BI/CI original şi două copii, adeverinţă de student, alte acte care să ateste situaţii speciale. În acest an, studenţii care se cazează în campusurile craiovene nu trebuie să plătească fond de rulment.

Jumătate din cămine sunt modernizate

În acest an, din cele zece cămine studenţeşti de care dispune Universitatea din Craiova, cinci sunt modernizate. Rămân cămine cu probleme, nereabilitate, cu mobilier vechi- nr. 11 şi Căminul nr. 13. „Nu am primit fonduri din partea ministerului pentru reamenajarea acestor cămine. În schimb, Căminul nr. 14 din campusul de la Mecanică va fi dat în folosinţă din acest an şi dispune de 76 de locuri de cazare. În camere există câte trei paturi, Tv, internet, iar căminul dispune de cantină, bar, terasă, bibliotecă, sală de studiu la standarde moderne“, a adăugat preşedintele COS.
Taxa într-un cămin nereabilitat este de 130 de lei, iar într-unul modern de 180 de lei, la care se adaugă plata utilităţilor. Este al doilea an la rând când Căminul nr. 9 de la Mecanică, în care erau cazaţi studenţii străini, rămâne închis, neexistând fonduri pentru reabilitare. Cei aproximativ 200 de studenţi străini sunt repartizaţi astfel la toate căminele craiovene. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII