15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞantier în curtea şcolii

Şantier în curtea şcolii

Începerea noului an şcolar găseşte mai multe instituţii de învăţământ în şantier, banii pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare fiind demult epuizaţi. Autorităţile încearcă să găsească soluţii pe ultima sută de metri.

Cu mai puţin de o lună înainte de începerea noului an şcolar, lucrările de reabilitare sau de extindere la aproximativ 60 de licee, şcoli şi grădiniţe din judeţul Olt sunt stagnate din lipsă de fonduri. Cele mai multe au fost începute în perioada 2005-2006, însă nici până în prezent nu s-au finalizat.
Atât reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Olt, cât şi directorii de şcoli şi autorităţile locale ridică din umeri şi spun că aşteaptă bani de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).

Moda campusurilor şcolare

Fosta administraţie a ISJ Olt, condusă de Carol-Emil Kovacs şi de Nicolae Drăghici, a demarat, în urmă cu trei ani, două proiecte importante în judeţ pentru realizarea unor campusuri la Liceul Teoretic din Osica de Sus şi la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina. Aceste proiecte, în valoare totală de 19 milioane de lei, nu au fost finalizate din lipsă de fonduri, ambele instituţii desfăşurându-şi activitatea în mijlocul unor şantiere.
Investiţia în campusul de la Osica de Sus este stagnată, fiind realizate, potrivit datelor ISJ, doar 29% din lucrări. Clădirea liceului a fost reabilitată în totalitate, iar cantina, clubul şi căminul-internat au fost aduse în stadiul de începere a finisării. Proiectul iniţial mai prevedea o sală de sport, două ateliere şi mai multe terenuri de sport.
Primarul din Osica de Sus, Ion Ciocan, face haz de necaz când vorbeşte despre campusul şcolar din comuna sa. „Din 12 milioane s-au investit 3,3. Nu ni s-a spus nimic, am fost lăsaţi pur şi simplu aşa. Nici nu ni s-a comunicat dacă se mai dă vreun ban. Investiţia e realizată în proporţie de 30 la sută“.
Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina îşi desfăşoară de ceva timp activitatea fără teren de sport. Directorul liceului, Marcel Popescu, spune că lucrările au fost sistate în toamna anului trecut pentru că firma constructoare nu şi-a primit banii. El a prezentat situaţia şi ministrului învăţământului, Ecaterina Andronescu, care a vizitat colegiul. „Ministrul ne-a spus să ne descurcăm cu consiliul local, dar nu pot să le cer nici dumnealor pentru că au şi dânşii atâtea investiţii demarate“, a declarat Popescu.

Mobilier de mâna a doua

La Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal, unitate de învăţământ care a dat singura medie de 10 din judeţ, deşi există un imobil nou, fondurile s-au teminat în momentul în care a fost nevoie de mobilier.
Florin Şerban, directorul liceului, a găsit împreună cu primăria o soluţie de criză. Elevii vor învăţa în noul an şcolar în bănci luate, la mâna a doua, de la Universitatea „Mihai Viteazul“ din Craiova. „Primăria a demarat achiziţia de mobilier de la Universitatea «Mihai Viteazul» din Craiova pentru zece clase. Cinci clase le vom asigura noi cu mobilier recondiţionat din vechiul sediu“, a precizat el.
Până la urmă, elevii de la Liceul „Mihai Viteazul“ vor învăţa în băncile prevăzute în proiectul iniţial, de curând fiind primită suma de 100.000 de lei de la MECI.

Bălaşa: Noi le trimitem la minister, dar ei nu au bani

Marius Bălaşa, inspectorul şcolar general al ISJ Olt, spune că periodic trimite notificări şi cereri de fonduri către MECI, însă nu se aşteaptă la minuni, fiind cunoscută actuala situaţie economică a României. El speră ca aceste probleme să se rezolve într-un final. „Şi acum (luni-n.r.) sunt cu o listă de propuneri în faţă. Noi le trimitem la minister, dar ei nu au bani“, a spus inspectorul
Şeful învăţământului oltean a remarcat şi managementul deficitar al celor care au condus ISJ în trecut: „Încercăm să finalizăm lucrările pornite. În loc să facă cinci şi bune, au făcut o groază“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII