15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj600.000 de doljeni, aşteptaţi la urne

600.000 de doljeni, aşteptaţi la urne

Aproape 600.000 de doljeni sunt aşteptaţi mâine la urne pentru a-şi exprima opţiunea în scrutinul care va desemna parlamentarii din legislatura 2008-2012. Pentru prima dată de când în România se organizează alegeri libere, votanţii nu vor mai pune ştampila pe o listă, ci pe numele unui candidat.

 

Mai puţin de o zi ne desparte de deschiderea urnelor pentru scrutinul care va hotărî cine vor fi viitorii parlamentari români. Peste 595.000 de doljeni au fost trecuţi în listele electorale permanente pentru a-şi putea exprima opţiunea în cursul zilei de mâine, între orele 7.00 şi 21.00. Autorităţile judeţene au finalizat ieri ultimele pregătiri pentru alegeri, distribuind pe tot parcursul zilei cele 1,3 milioane de buletine de vot, cât şi ştampilele necesare în procesul electoral celor 516 preşedinţi de secţii de votare din judeţ, sub paza strictă a jandarmilor şi a poliţiştilor. Aşa cum prevede legea, materialele necesare votării vor rămâne în încăperi sigilate până în ziua votului.

Aflaţi colegiul în care sunteţi

 

Deşi mai toţi candidaţii s-au străduit să-şi promoveze programele pe parcursul campaniei electorale, sistemul de vot uninominal mixt, introdus în acest an de parlament, aduce câteva noutăţi cu care trebuie să fiţi la curent pentru a fi corect informat. Spre exemplu, trebuie să ştiţi că aţi fost arondat unui anumit colegiu pentru Camera Deputaţilor şi altuia pentru Senat, fiecare dintre acestea având candidaţi din partea principalelor partide politice. Doar câţiva dintre candidaţii pe care i-aţi văzut la televizor aspiră la un loc de parlamentar în colegiul dumneavoastră. Dacă locuiţi în Craiova şi vreţi să aflaţi în ce colegiu sunteţi şi care sunt opţiunile pe care le aveţi, puteţi accesa pagina www.gds.ro/alegeri-craiova. În cazul în care locuiţi în alte localităţi din judeţ, accesaţi pagina www.becparlamentare2008.ro, secţiunea Colegii uninominale.

 

Ştampila pe candidat sau pe partid?

 

Înainte să vă prezentaţi la urne, gândiţi-vă bine pe cine votaţi! Sistemul actual de vot pune alegătorul în faţa unei dileme: vot politic (aleg partidul din partea căruia candidează o persoană) sau uninominal (aleg persoana care candidează din partea unui partid). În timp ce votul politic se leagă direct de alegerea viitorului premier al României şi, deci, de partidul, alianţa sau coaliţia care vine la putere, votul uninominal selectează candidaţii în funcţie de calitatea lor.

 

Nu se mai afişează listele în faţa secţiilor

 

Odată decis asupra candidaţilor pe care veţi pune ştampila, mergeţi la secţia unde votaţi de obicei. Nu puteţi vota decât în localitatea de domiciliu, la secţia la care sunteţi arondat. Nu uitaţi să aveţi asupra dumneavoastră buletinul sau cartea de identitate! În premieră la aceste alegeri, copiile listelor permanente care erau afişate de obicei în faţa secţiilor de votare nu vor mai fi publice, pentru protejarea datelor cu caracter personal. Dacă în locaţia unde este de obicei organizată secţia dumneavoastră de votare sunt mai multe (de exemplu, o şcoală cu mai multe secţii de votare), cereţi preşedintelui de secţie lista pentru a verifica dacă sunteţi trecut în ea. Veţi primi un buletin pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi altul pentru Senat. Puneţi o ştampilă pe fiecare buletin, fără să depăşiţi chenarul în care este trecut candidatul favorit. Dacă nu sunteţi mulţumit de propunerile partidelor pentru colegiul dumneavoastră, puteţi lăsa buletinele neştampilate. Trebuie să le introduceţi însă şi pe acestea în urnă. Buletinele „albe“, denumite şi „voturi de protest“, vor fi înregistrate separat. După ce aţi introdus buletinele în cele două urne din secţie, returnaţi ştampila inscripţionată „VOTAT“ şi recuperaţi-vă cartea de identitate. Autorităţile judeţene au organizat pentru aceste alegeri şi un dispecerat la care vor putea apela cetăţenii care vor să sesizeze posibile fraude electorale sau orice alte fapte care au legătură cu procesul de votare, structură care va funcţiona sub coordonarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII