18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStudent bursier cu un leu pe zi

Student bursier cu un leu pe zi

După plata căminului, a cheltuielilor de transport şi a minimului de materiale şcolare, unui student care obţine o bursă de studiu sau de merit îi rămâne de cheltuit un leu pe zi, a calculat preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), Gabriel Petrea.

 

„Bursa, în cazul în care vorbim despre cele de studiu sau de merit mai mari de 300 de lei, abia dacă acoperă minimum de cheltuieli pe care un student le poate avea – transport, cazare, materiale de studiu.

Studenţii cu burse sociale nu au nici o şansă să se întreţină din 100-150 de lei pe lună. Soluţia pe care o găsesc, până la urmă, majoritatea studenţilor este să se angajeze, de cele mai multe ori full-time, ceea ce reduce foarte mult timpul şi calitatea studiului“, explică preşedintele UNSR.

Studenţii care lucrează au rezultate mai slabe

 

Potrivit unei anchete realizate de UNSR, studenţii care lucrează au rezultate mai slabe la învăţătură decât ceilalţi. S-a înregistrat o scădere a notelor după angajare. În unele cazuri, tinerii renunţă la studiile universitare după ce se angajează sau termină facultatea mai târziu decât colegii lor de generaţie.

 

Tipuri de burse pentru studenţii integralişti

 

În prezent, statul român acordă patru tipuri de burse pentru studenţii integralişti: de performanţă, de merit, de studiu şi burse sociale. Cuantumul lor diferă în funcţie de veniturile fiecărei facultăţi. Aproximativ 70.000 de studenţi au beneficiat, în acest an, de burse de stat, al căror cuantum mediu, în funcţie de tipul bursei şi de universitate, se situează între 100 şi 350 de lei, arată date ale Direcţiei Finanţare Învăţământ Superior (DFIS) din Ministerul Educaţiei.

Bursa de performanţă se acordă celui mai bun student de la fiecare specializare, care trebuie să aibă medii mai mari de 9,70 şi să fie premiant la concursuri naţionale sau internaţionale, cu lucrări de specialitate publicate şi implicat în cercetare. Răsplata este o bursă de 400 de lei, în medie, pe lună.

Pentru o bursă de merit, care se situează între 250 şi 350 de lei pe lună, studenţii trebuie să încheie semestrul cu o medie de minimum 9,60. Potrivit datelor DFIS, aproximativ cinci la sută dintre studenţi obţin burse de merit.

Cele mai multe burse sunt cele de studiu, care reprezintă circa 75 la sută din total. Cele două-trei sute de lei, atât cât este, în medie, cuantumul unei burse de studiu, revin studenţilor cu medii peste 8.00. Cele mai mici sunt bursele sociale, între 100 şi 200 de lei pe lună. În funcţie de facultate, ele reprezintă 10-20 la sută din totalul burselor. Potrivit datelor DFIS, cei mai săraci studenţi sunt cei care studiază agricultura, aici înregistrându-se cel mai mare număr de cazuri sociale. Cele mai puţine burse sociale se acordă în rândul studenţilor la medicină – considerată categorie cu posibilităţi financiare peste medie.

În mod logic, cele mai mari burse le acordă facultăţile cu cele mai mari venituri. Între acestea se numără Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, care oferă burse speciale de peste 800 de lei pe lună, o bursă de performanţă de 600 de lei, în vreme ce bursa socială ajunge la 300 lei pe lună.

Potrivit Ministerului Educaţiei, bursele studenţeşti acordate de stat se măresc în fiecare an, odată cu bugetul pentru învăţământ. Ultima majorare a fost de cinci lei/student, la care s-au adăugat mici ajustări, proporţionale cu mărirea cheltuielilor de transport şi cazare.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII