16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGestionarea deşeurilor, rezolvată în şase ani

Gestionarea deşeurilor, rezolvată în şase ani

Până în 2013, oltenii au şanse să se conformeze regulilor europene cu privire la buna gestionare a colectării şi separării la sursă a deşeurilor.

La aproximativ o jumătate de an de la finalizarea Planurilor Regionale de Gestionare a Deşeurilor (PRGD), autorităţile de mediu au realizat o primă analiză a stadiului implementării celui destinat Regiunii S-V Oltenia. Această analiză s-a realizat cu ocazia instruirii de ieri, de la Craiova, a reprezentanţilor autorităţilor cu privire la metodologia de punere în aplicare a măsurilor prevăzute în Planul Regiunii Oltenia. „Odată cu aderarea la UE, România va fi verificată de inspectori UE. În caz de nerespectare a planului asumat, România poate primi sancţiuni pentru nerealizarea în termen şi întocmai a condiţiilor impuse“, a declarat Ion Petrişor, şeful Serviciului Monitoring, Sinteză şi Coordonare, din cadrul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova. Acesta a explicat că PRGD poate furniza informaţii financiare despre proiectele privind gestionarea deşeurilor. În plus, poate deveni un mecanism eficient şi util pentru atragerea de fonduri structurale pe axa II a Programului Operaţional Sectorial de Mediu – „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate“.

 

Obiectivele PRGD pentru Oltenia

 

„Unul dintre obiectivele cele mai importante ale Planului Regional de Gestionare a Deşeurilor este de a conecta întreaga populaţie la servicii de salubrizare“, a declarat Charles Lauzon, reprezentantul consorţiului internaţional Fichtner-Ramboll-Sweco, care a contribuit la elaborarea PRGD. De fapt, una din ţintele PRGD este aceea ca, până în 2010, 90% din populaţia regională din mediul urban şi rural să beneficieze de servicii de colectare a deşeurilor. „Alt obiectiv important este acela ca toate deşeurile să ajungă în depozite ecologice conforme“, a adăugat Charles Lauzon. În Oltenia, depozitarea conformă a deşeurilor menajere trebuie realizată în proporţie de 47% până în 2009 şi 100% până în 2016. „Alt flux pe care aşteptăm un eveniment pozitiv este cel al ambalajelor – în acest moment există câteva centre de colectare pentru hârtie, carton şi PET-uri în Craiova şi Vâlcea“, a spus expertul consorţiului Fichtner-Ramboll-Sweco.

Acesta a adăugat că obiceiurile oltenilor de a gestiona deşeurile sunt pe cale de a se schimba şi se aşteaptă o creştere a procentajului de colectare şi separare la sursă. „Cred că până în 2013 colectarea şi separarea au şanse bune să fie atinse, în timp ce tratarea biologică s-ar putea să ia mai mult timp“, a spus Charles Lauzon.

 

ARPM va acorda asistenţă tehnică

 

Autorităţile de mediu vor monitoriza implementarea programului de către autorităţile locale şi judeţene şi vor elabora rapoarte anuale. „Acestea vor fi disponibile începând cu anul 2008“, se arată într-un comunicat emis de ARPM S-V Oltenia, pe site-ul căreia vor fi făcute publice aceste rapoarte. Pe lângă monitorizare, ARPM va acorda şi asistenţă tehnică şi financiară pentru absorbţia de fonduri europene. „ARPM va încerca pe toate căile ca finanţările să corespundă planului regional de gestionare a deşeurilor“, a declarat Charles Lauzon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII