15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Viaţa bate filmul!

Printre lacrimi furişate în colţul ochilor şi zâmbete triste, zeci de copii uitaţi de părinţi şi-au privit ieri vieţile pe scenă şi în film. A fost o acţiune a Asociaţiei „Vasiliada“, organizată în comuna Lipov, judeţul Dolj, unde se înregistrează un acut fenomen al emigrării adulţilor în străinătate, în vreme ce copiii sunt lăsaţi în grija rudelor.

 

La zece dimineaţa, ieri, nu mai era loc nici să arunci un ac în Căminul Cultural din Lipov. Sute de copii se înghesuiau în scaune, tropăind frenetic din cizmuliţe, doar-doar o începe spectacolul. Veniseră toţi: de la şcolile din comună, ba chiar şi de la Ocolna şi Cerăt, de la grădiniţă, de la centrul social. Conduşi de profesori şi educatori, se adunaseră în sala friguroasă să-şi privească propriile poveşti. Pentru că aşa li se spusese: vor vedea piese de teatru şi chiar un film în care eroii erau ei, colegi de-ai lor, verişori sau fraţi. Şi toţi aveau aceeaşi soartă: rămăseseră singuri. Cu părinţii plecaţi la muncă în Italia, ei rămăseseră cu dorul, cu pachete colorate trimise la două-trei luni, cu telefoane scurte şi rare, cu îmbrăţişări zgârcite de la rude. Cu un dor chinuitor de mama şi de tata…

Spectacolul vieţii

O bucătărie sărăcăcioasă, servind şi de sufragerie, şi de dormitor. Câţiva actori-copii, selecţionaţi din rândul populaţiei de etnie romă a comunei Lipov, îşi joacă magistral rolurile. Tema: „Căsătoria – afacere de familie sau dragoste adevărată?“. Alt decor, altă trupă, de data aceasta din Ocolna, cu un subiect la fel de fierbinte în rândul copiilor de la ţară şi în special al minoritarilor: „Tinereţe fără să înveţe şi viaţă fără de carte“. Al treilea moment artistic revine actoraşilor din Cerăt. Tema piesei: dreptul la joacă al copiilor. Aplauze furtunoase, felicitări, comentarii timide, aproape înlăcrimate ale micuţilor din sală care se regăsesc în rolurile de pe scenă. Urmează ultimul punct al manifestării, cel culminant: un film documentar, realizat de Asociaţia „Vasiliada“, în care sunt cuprinse mărturisirile cutremurătoare ale copiilor din cele trei comune doljene abandonaţi de părinţii plecaţi în străinătate ori ale bunicilor, bolnavi, bătrâni şi neputincioşi, rămaşi să-şi crească, după posibilităţi, nepoţii. Spectacolul se încheie în aplauze. Micuţii pleacă spre case – nu ale lor, ale altora. Bucuroşi că au fost, pentru prima dată, la teatru şi la film. Trişti, prea trişti însă, că şi-au văzut acolo, cu alţi ochi, propriile vieţi – de copii singuri, părăsiţi.

Să respectăm drepturile copilului!

„Acest eveniment, intitulat sugestiv «Ai dreptul să ştii!» şi organizat de Asociaţia «Vasiliada», aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Olteniei, îşi propune să promoveze respectarea drepturilor copilului“, a declarat Daniela Ţigmeanu, directoarea executivă a asociaţiei. „Obiectivul acestui eveniment l-a constituit informarea şi conştientizarea autorităţilor şi comunităţii locale, cu privire la fenomenul emigrării părinţilor la muncă în străinătate şi la consecinţele acestuia; la exploatarea prin muncă a copiilor şi îngrădirea dreptului la educaţie al copiilor care provin din familii dezavantajate“, a menţionat Daniela Ţigmeanu.

Evenimentul de ieri de la Lipov se înscrie într-un proiect amplu prin care se încearcă mobilizarea populaţiei în scopul de a lua atitudine pentru apărarea drepturilor acelor categorii de grupuri dezavantajate: copiii exploataţi prin muncă şi cei ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară, precum şi copiii romi cărora le-a fost îngrădit dreptul la educaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS