16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalContextul politic influenţează Bursa

Contextul politic influenţează Bursa

N-a dansat decât o seară, aşa s-ar putea parafraza evoluţia Bursei de la Bucureşti din această săptămână.

Anunţul mult aşteptat de pieţele bursiere privind scăderea dobânzii de politică monetară de către Banca Centrală americană a venit pe un fond de foarte mare neîncredere privind capacitatea economiei americane de a se recupera rapid după pierderile suferite. Chiar dacă diminuarea dobânzii a fost mai mare decât se aşteptau unii, creşterea preţului petrolului şi minimul la care se află dolarul în raport cu yenul sau cu euro, plus scepticismul privind rezultatele financiare la nouă luni ale companiilor listate au estompat puternic efectul pe care anunţul FED trebuia să îl genereze. Europa a reacţionat diferenţiat la mişcările de pe pieţele de peste Ocean. Dacă în vestul Europei pieţele au cunoscut o creştere mai puternică, pieţele emergente est-europene au fost mai rezervate în evoluţie.

 

Ce s-ar putea întâmpla în România

 

Pe piaţa de la Bucureşti, contextul politic şi-a pus amprenta. Ca de obicei, SIF-urile au reacţionat cel mai puternic, atât când a fost vorba de creşteri, cât şi de scăderi. De altfel, indicele BET-FI s-a apreciat cel mai mult miercuri, +2,09%, şi a scăzut cel mai mult ieri, -1,26%, pe un fond pozitiv al celorlalţi indici. În rest, indicii s-au comportat identic, reuşind chiar performanţa de a fi egali în scăderi joi, -0,83%.

Ne putem aştepta la corecţii, având în vedere şi degringolada din viaţa politică. În aceste condiţii, nu se recomandă cumpărarea pe termen scurt. Dacă avem în vedere un termen mai lung (6-12 luni) se poate acumula treptat, în special pe SIF-uri. Atunci când lichiditatea se menţine, încă, la cote joase, opţiunile ar trebui să meargă spre acele acţiuni care înregistrează, totuşi, o lichiditate mai accentuată. Astfel, Petrom (SNP) poate oferi o oportunitate, dar recomandările merg spre o cumpărare în zona pragului suport de 0,5 lei. Analiza tehnică pe SNP arată indicatorii de moment în reveniri importante în ultimele şedinţe, evidenţiind o creştere a presiunii la cumpărare. De asemenea, semnale pozitive pot fi identificate şi în cazul indicatorilor de trend, cei care caracterizează un termen mediu spre lung. Transelectrica (TEL) a generat, prin indicatorii tehnici, un prim semnal pozitiv, maximele făcute de preţ primind o confirmare şi din partea indicatorilor. De asemenea, lichiditatea a fost mai ridicată comparativ cu precedentele şedinţe. Deocamdată nu se poate vorbi de o reluare de trend ascendent, pe termen scurt fiind posibile evoluţii în zona nivelului de 40.8 lei. Pentru BRD s-a confirmat nivelul de 28,1 lei ca o rezistenţă, cotaţia suferind corecţii după ce acest nivel este atins. Indicatorii de trend confirmă un trend descendent în ultimele două luni, prin evoluţia acestora în zona bear, pe o tendinţă evident de scădere. Un prag de suport important care a fost atins în trei rânduri în ultimele trei luni este situat la 26,5 lei.

Anunţarea rezultatelor financiare la 9 luni, din octombrie, ar trebui să producă o decorelare a evoluţiei pieţei de la Bucureşti faţă de cele internaţionale. Până atunci, câştigurile mici şi dese sunt cheia marilor succese din perioadele de acalmie.

Acest material reprezintă opiniile analiştilor SSIF BROKER şi are un scop informativ, neconstituind o recomandare expresă de tranzacţionare. Firma ar putea deţine în diferite momente valori mobiliare la care se face referire în acest material sau ar putea acţiona ca formator de piaţă pentru acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS