15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBuluceală la locurile de muncă în străinătate

Buluceală la locurile de muncă în străinătate

Interesul doljenilor pentru munca în străinătate este din ce în ce mai mare. Zilnic, la AJOFM Dolj, zeci de persoane intră în biroul care se ocupă cu migraţia forţei de muncă.

De când Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj a preluat, în judeţ, atribuţiile Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM), tot mai mulţi doljeni se înregistrează pentru a solicita un loc de muncă în străinătate. Aceştia sunt motivaţi, în primul rând, de faptul că nu mai sunt nevoiţi să străbată sute de kilometri până la Bucureşti pentru a se înscrie în baza de date sau pentru a participa la selecţiile organizate împreună cu angajatorul străin, reuşind să economisească bani.

În mai puţin de două săptămâni, numărul doljenilor înscrişi în baza de date pentru a fi selectaţi să muncească în străinătate a crescut cu peste 66%.

„Numărul celor ce s-au înscris în baza de date de când am preluat atribuţiile OMFM a ajuns la aproximativ 500“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea executivă adjunctă a AJOFM Dolj. Potrivit acesteia, în fiecare zi, 20-30 de persoane vin să se înscrie în baza de date ori să anunţe diverse schimbări survenite (date de contact, nume) sau disponibilitatea, în urma reîntoarcerii în ţară de la muncă din străinătate.

 

Majoritatea solicitanţilor, interesaţi să lucreze în domeniul agricol

 

„Până pe 8 august, la AJOFM Dolj au fost depuse 311 dosare, majoritatea solicitanţilor fiind interesaţi să lucreze în domeniul agricol, în Spania“, declara în a doua săptămână a lunii august Daniela Dobrin, directoarea executivă a AJOFM Dolj. Aceasta considera la momentul respectiv numărul doljenilor care s-au înscris în baza de date ca fiind destul de mare, mai ales că, la data la care AJOFM Dolj a preluat atribuţiile OMFM privind înregistrarea şi primirea dosarelor persoanelor care doresc să muncească în străinătate, agenţia a preluat şi o bază de date cu 2.500 de dosare depuse de doljeni.

 

La selecţia de vineri au fost admise 370 de persoane

 

La selecţia pentru persoanele care doresc să muncească în domeniul agricol în Spania organizată vineri la Craiova a fost aglomeraţie. Potrivit AJOFM Dolj, numărul participanţilor a fost de 700, din aproape 800 chemate de agenţiile din Dolj, Olt, Teleorman, Vâlcea şi Gorj. Această situaţie este pusă de specialişti pe seama perioadei scurte a contractului de muncă. Mai mult de jumătate dintre participanţi vor pleca la muncă în Spania pentru o lună. „Au fost puse la dispoziţia oltenilor 372 de locuri. Au fost admise 370 de persoane, din care 50 de femei şi restul bărbaţi“, a spus Daniela Neagoe.

 

Puţini respinşi, rezerve multe

 

Potrivit directoarei executive adjuncte a AJOFM Dolj, numărul persoanelor respinse a fost destul de mic: „Au fost foarte multe rezerve – aproximativ 100 (vor fi solicitate de angajatori în momentul în care renunţă cineva dintre cei selectaţi şi vor avea prioritate la o nouă selecţie realizată de firma respectivă). Acest lucru s-a datorat faptului că la selecţie au fost foarte multe femei şi cerinţa a fost pentru bărbaţi“.

Daniela Neagoe a explicat că numărul de rezerve a crescut spre sfârşitul preselecţiei. Aceasta a exemplificat prin firma care a angajat cei mai mulţi olteni (la selecţie au participat trei angajatori spanioli, dintre care doi au solicitat un număr mic de angajaţi – 11, respectiv 20). Cel de-al treilea a solicitat 334 de angajaţi. Pentru a-i alege, a intervievat 453 de persoane, a admis 332 şi a păstrat ca rezervă 69.

Chemare prin mass-media

La selecţia de vineri, AJOFM Dolj i-a chemat pe doljeni telefonic, astfel că agenţia a cheltuit fondul pe două – trei luni. „Agenţia din Dolj a fost singura care i-a chemat telefonic. Timpul a fost scurt şi nu am vrut să fim puşi în situaţia ca angajatorul să nu aibă de unde alege. Data viitoare îi vom anunţa prin mass-media“, a declarat directoarea adjunctă a AJOFM Dolj.

Primul venit, primul angajat

O parte dintre cei veniţi la selecţie nu au mai apucat să intre pentru a vorbi cu angajatorii, pentru că aceştia reuşiseră să-şi găsească angajaţii doriţi. „Ei şi-au făcut o listă de intrare – unii dintre ei au venit de la ora nouă seara“, a afirmat Daniela Neagoe, care a explicat că atunci când angajatorii şi-au ocupat locurile nu au mai dorit să intervieveze şi alte persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS