15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSalariul din statistici nu ţine de foame

Salariul din statistici nu ţine de foame

Cu toate că, potrivit statisticilor, 20 la sută dintre români trăiesc sub pragul de sărăcie, câştigul salarial mediu brut din aDolj a fost, în luna februarie, de 1.200 de lei.

20% dintre români trăiesc sub pragul de sărăcie, conform unor declaraţii recente ale noului ministru al muncii, Paul Păcuraru. „După normele europene, o persoană care are mai puţin de 60% din venitul mediu brut al unui salariat se consideră ca făcând parte din populaţia săracă. Studiile pe care România le-a făcut au înregistrat praguri mai scăzute, de unul-doi dolari pe zi de persoană“, a declarat Paul Păcuraru pentru NewsIn. În pofida dinamicii economice ascendente, România se confruntă cu o problemă acută a sărăciei.

Craiovenii îşi duc cu greu traiul

Problema sărăciei este susţinută şi de craioveni, majoritatea nemulţumiţi de traiul pe care-l duc. „O ducem la fel de rău ca în anii trecuţi. Salariile mici şi preţurile tot mai mari ne duc la sapă de lemn“, a spus Denisa Popovici, o craioveancă de 35 de ani. „E greu! Preţurile sunt mari, iar salariile sunt aşa cum sunt. Noroc că am casă de la părinţi şi că multe produse alimentare le primesc de la ţară, că altfel nu ştiu cum aş fi trăit din 440 de lei pe lună“, a afirmat Dorin L., de 27 de ani.
Şi pensionarii se plâng de veniturile mici, mai ales că le e greu să accepte că nu mai pot să-şi ajute copiii şi nepoţii. „E foarte greu! Toţi banii se duc pe mâncare şi medicamente. După o viaţă de muncă şi de plătit la stat fond de pensii, abia ne ducem traiul. Din ce să le dau şi eu nepoţilor un ban?“, se întreba Eliana M., o pensionară din Craiova, care nu vrea să primească ajutorul copiilor. „Eu i-am făcut, deci eu trebuie să-i ajut până mor“, a explicat aceasta. Nu toţi craiovenii sunt însă la fel de nemulţumiţi de traiul lor. „E mai bine. E drept că toţi banii îi cheltuim pe mâncare şi de concedii nu prea avem parte, însă măcar putem să ne facem cumpărăturile şi e mare lucru“, a spus Mioara Popa, o craioveancă de 49 de ani.

Cel mai mare salariu mediu din Dolj este în domeniul serviciilor

Cu toate că majoritatea craiovenilor spun că traiul lor este la fel de greu ca şi anii trecuţi, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Dolj, câştigul salarial mediu brut în luna februarie a fost de 1.200 de lei. „La nivel de regiune şi de judeţ, nu avem statistici legate de nivelul de trai“, a declarat Mariana Tănase, directorul executiv al Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Cu toate acestea, cu un salariu mediu de 1.200 de lei pe lună, Doljul este pe locul trei la nivel regional, după Gorj şi Mehedinţi. „Salariul mediu brut în Gorj este mai mare în primul rând datorită industriei miniere foarte bine dezvoltate de acolo“, a declarat Mariana Tănase. Potrivit acesteia, cel mai mare salariu mediu primit din Dolj este în domeniul serviciilor (1.221 de lei), urmat de industrie şi construcţii (1.180 de lei). În ceea ce priveşte domeniul agricol, silvicol şi piscicol, salariul este de doar 915 lei.

Doljenii câştigă, în medie, 95% din salariul mediu pe ţară

Cei 1.200 de lei pe lună ai doljenilor reprezintă aproape 95% din câştigul salarial mediu brut pe ţară aferent lunii februarie (1.264 de lei). La nivel naţional, câştigul salarial mediu din Dolj este depăşit de 12 judeţe. Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Regională de Statistică Dolj, în ţară există însă şi câteva judeţe al căror salariu mediu brut depăşeşte media naţională – Cluj (1.312 lei), Constanţa (1.296 de lei), Gorj (1.326 de lei), Ilfov (1.462 de lei).

Salariul mediu brut

Dolj – 1.200 de lei;
Gorj – 1.326 de lei;
Mehedinţi – 1.203 lei;
Olt – 1.080 de lei;
Vâlcea – 1.154 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII