13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj116.000 de doljeni fara asigurare de sanatate

116.000 de doljeni fara asigurare de sanatate

Zeci de mii de angajati nu pot sa beneficieze in judetul Dolj de asistenta medicala gratuita deoarece patronii nu vireaza contributia la asigurarile sociale de sanatate.


Din cei aproximativ 697.000 de doljeni inscrisi pe listele medicilor de familie, 116.000 nu au contributiile platite, beneficiind doar de pachetul minimal (care include asistenta medicala de urgenta, depistare de boli cu potential endemo-epidemic si servicii de planificare familiala) de servicii medicale. O mare parte dintre acestia sunt salariati carora societatile angajatoare le-au oprit, dar nu le-au virat contributiile la asigurarile sociale de sanatate.


In aceasta saptamâna, AVAS a dat publicitatii lista cu societatile care au fost somate sa-si achite datoriile catre fondul unic al asigurarilor de sanatate. Lista cuprinde 50.000 de firme, dintre care 1.280 sunt numai din judetul Dolj. Daca tinem cont de faptul ca multe dintre aceste societati si-au incetat activitatea, ne putem face si o idee asupra sanselor pe care statul le are in vederea recuperarii datoriilor.


O zi de spitalizare costa 1,4 milioane de lei


Pentru a putea beneficia de asistenta medicala gratuita, salariatul trebuie sa dovedeasca faptul ca are asigurarile de sanatate platite. „Daca are o problema de sanatate, trebuie sa mearga la medicul de familie cu carnetul de asigurat si adeverinta de la societatea angajatoare, in care sa fie specificat numarul de cont in care a fost virata contributia la asigurarile de sanatate. In caz contrar, nu va putea sa beneficieze decât de pachetul minimal, adica de servicii medicale de urgenta, depistare de boli cu potential endemo-epidemic si servicii de planificare familiala“, a declarat Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj.


Aceasta inseamna ca pentru o interventie chirurgicala in cazul unei boli cronice, tratament, recuperare medicala sau un simplu consult la medicul de familie bolnavul trebuie sa scoata bani din buzunar. Iar banii nu sunt putini. De exemplu, in Spitalul de Urgenta Craiova o zi de spitalizare costa in medie aproximativ 1,4 milioane de lei, suma care cuprinde cazarea, masa (standardul este de 47.000 de lei pe zi), tratamentul si medicatia (nu si o calitate corespunzatoare a acestor servicii).


Lupta inegala


Multi salariati nu beneficiaza de un minimum de ingrijiri medicale, din cauza ca angajatorii nu vireaza contributia, nici pe a societatii si nici pe cea retinuta din salariul angajatului. Pentru a-si cere drepturile, salariatul nu poate decât sa-l dea in judecata pe patron. Procedând astfel, se alege – si nu sunt putine exemplele – dupa o lunga perioada prin salile de judecata cu o hotarâre judecatoreasca definitiva, care nu poate fi pusa in aplicare pentru ca societatea este insolvabila.


Drepturile asiguratului


Potrivit Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006, asiguratul poate beneficia de servicii medicale, asistenta medicala preventiva si de promovare a sanatatii (inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor), medicamente, materiale sanitare, ingrijire la domiciliu, fizioterapie, recuperare, servicii de urgenta, unele servicii stomatologice si dispozitive medicale, având in schimb obligatia sa se prezinte la controalele profilactice. Asiguratul mai beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU