15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRaspundem cititorilor

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


Perioada lucrata conteaza la calcularea pensiei


Marin Ciovica din comuna Bistret, satul Plosca, ne scrie ca a lucrat la Piscicola Dunareni, de unde a demisionat anul acesta, in luna martie. Barbatul a aflat in momentul in care si-a facut dosarul de somaj ca societatea nu i-a platit obligatiile sociale pe ultimele 15 luni lucrate, dar nici drepturile salariale si bonurile de masa pe ultimele doua luni lucrate si a actionat-o in instanta. Desi a facut acest demers, Ciovica a apelat si la Gazeta de Sud pentru a fi sigur ca i se face dreptate.


GdS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra si ni s-a confirmat ca Piscicola Dunareni nu sta bine in ceea ce priveste plata darilor catre stat. „Firma este in reorganizare judiciara pentru ca nu a mai facut plati de câteva luni. Va trebui sa depuna un plan de organizare, in caz contrar va trece la etapa urmatoare: falimentul“, a declarat directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Ioan Filipescu.


Chiar daca nu puteti beneficia de asistenta medicala gratuita, deoarece firma nu v-a platit contributia la asigurarile de sanatate, perioada lucrata la Piscicola va fi luata in considerare la calcularea pensiei. „In Legea nr. 19/2000 se arata ca stagiul de cotizare luat in considerare la calcularea pensiei este perioada pentru care s-a datorat, nu si platit, contributia. Societatea ne-a trimis declaratiile nominale lunare si, chiar daca nu a facut plati ale contributiei, se ia in calcul perioada lucrata pentru calcularea pensiei“, a sustinut Ileana Ciutan, directoarea Casei Judetene de Pensii Dolj. (S.T.)


Adresati-va instantei!


„Am fost salariat la SC NOVARA T Impex SRL. In perioada noiembrie 2004 – septembrie 2005 am beneficiat de indemnizatia de crestere a copilului. Din motive necunoscute de mine, directorul societatii nu a mai binevoit sa imi acorde indemnizatia. Va mentionez ca am trei copii si nu am alte venituri. Am rate pe care nu le-am mai achitat de peste sase luni, ma aflu intr-o situatie foarte grea. Am fost la Casa de Pensii, la Directia Muncii, la Finante, dar nu m-a putut ajuta nimeni. Am primit un singur raspuns: sa ma adresez justitiei. Eu nu am nici un venit, pur si simplu o sa murim de foame“, a mentionat Mihalache Ungureanu, din comuna doljeana Diosti, sat Radomir.


GdS: Din pacate, domnule Mihalache Ungureanu, acelasi raspuns il avem si noi pentru dumneavoastra. Atât reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj, cât si ai Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj au mentionat ca singura posibilitate pentru ca dumneavoastra sa va primiti banii este sa actionati in instanta firma la care ati muncit. Din pacate, din cele mentionate de reprezentantii institutiilor amintite, in situatia dumneavoastra se afla foarte multi craioveni, care au muncit pe la diverse firme, care insa nu le-a platit asigurarile sociale. Reprezentantii CJP au precizat ca dosarul dumneavoastra nu a fost depus la institutia pe care dumnealor o conduc si in consecinta firma este raspunzatoare de incetarea platii indemnizatiei dumneavoastra. In plus, acestia ne-au mentionat ca aveati posibilitatea sa depuneti dosarul cu solicitarea indemnizatiei de nastere a copilului in vârsta de pâna la doi ani la primaria de care apartineti, care are raspunderea sa trimita actele Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Dolj, care efectueaza platile. (A.C.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS