18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe trebuie să ştim despre testul HIV

Ce trebuie să ştim despre testul HIV

Testul HIV este singura modalitate prin care o persoană poate afla dacă este infectată cu virusul imunodeficienţei. Testarea este gratuită dacă se face în centrele de stat. Ea poate fi anonimă, caz în care nu sunt solicitate datele personale, iar rezultatul este comunicat persoanei respective, care însă nu primeşte trimitere către centre de îngrijire şi tratament, sau confidenţială. În această ultimă situaţie, solicitantul oferă datele personale cadrelor medicale, care sunt obligate să nu le divulge.  Testul HIV este foarte important şi pentru femeile care urmează să aducă pe lume un copil. Este bine ca gravidele să facă testul în primele luni de sarcină pentru a putea fi luate măsurile necesare pentru prevenirea transmiterii la copil. Pentru aceasta, viitoarea mămică trebuie să meargă la centrul de testare cu o trimitere de la medicul de familie în evidenţa căruia se află. Rezultatul testului poate fi cunoscut după şapte zile.

Unde se face testarea

Pentru judeţul Dolj, centrul de testare este Laboratorul de Microbiologie şi Parazitologie „Cantacuzino“, situat în Craiova, pe strada Brestei, nr. 6, tel: 0251.413.504. Recoltările se fac în fiecare săptămână, de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00, cu excepţia zilei de joi. În cadrul laboratorului se prezintă zilnic în vederea testării cinci-nouă voluntari şi patru-cinci femei gravide.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, pentru femeile însărcinate din mediul rural s-a găsit o modalitate de a nu le mai pune pe drumuri în vederea testării. „În mediul rural, recoltarea se face la cabinetul medicului de familie. Medicul trebuie să anunţe gravida să se prezinte la cabinet, după care probele sunt ridicate săptămânal de un reprezentant al centrului de recoltare de la Craiova, unde sunt analizate“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Când trebuie făcut

Testul HIV obişnuit constă în testarea unei probe de sânge, recoltate din venă sau din deget. El pune în evidenţă prezenţa anticorpilor anti-HIV produşi de organism, după o anumită perioadă de la infectare. Pentru ca testul să fie relevant trebuie ca el să fie făcut după aproximativ şase luni de la infectare. Pentru multe persoane este relevant şi după unu-trei luni, dar sunt destule cazurile în care sistemul imunitar reacţionează mai lent, motiv pentru care se recomandă efectuarea lui la şase luni. Ca şi în cazul altor analize de sânge, persoana care solicită testul trebuie să nu mănânce nimic înainte pentru a nu periclita rezultatul. Rezultate false pot să apară şi în cazul în care persoana respectivă are în sânge anumite substanţe, provenite de la consumul de alcool sau droguri. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS