19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateGhid de alimentaţie sănătoasă

Ghid de alimentaţie sănătoasă

Institutul American de Cercetare a Cancerului a elaborat un set de reguli menite să ajute persoanele care doresc să aibă o alimentaţie echilibrată şi să reducă riscul îmbolnăvirii de cancer. Ghidul are la bază peste 4.000 de studii de specialitate efectuate de nutriţionişti.
1. Alegeţi predominant dietele vegetariene, bogate în fructe şi legume. Reduceţi la minimum alimentele preparate prin prăjire.
2. Evitaţi subponderabilitatea sau supraponderabilitatea şi nu depăşiţi cu mai mult de 5% greutatea ideală.
3. Dacă activitatea profesională nu impune efort fizic, este preferabil să faceţi o plimbare scurtă de o oră sau exerciţii fizice zilnice.
4. Mâncaţi 600-800 g x 5 sau mai multe mese alcătuite dintr-o varietate de cereale (grâne), legume, rădăcinoase, tuberoase (ceapă, praz, usturoi). Preferaţi mâncarea cât mai puţin preparată termic! Limitaţi consumul de zahăr şi dulciuri concentrate şi rafinate.
5. Nu se recomandă alcoolul. Dacă totuşi îl consumaţi, limitaţi numărul băuturilor alcoolice la două pahare pe zi pentru bărbaţi şi unul pentru femei.
6. Dacă totuşi consumaţi carne, limitaţi aportul de carne roşie la mai puţin de 80 de grame. Este preferabil să alegeţi peştele, carnea de pui şi carnea slabă, albă, în locul cărnii roşii.
7. Limitaţi consumul alimentelor grase, în special al celor de origine animală. Folosiţi cantităţi reduse de uleiuri vegetale.
8. Limitaţi consumul alimentelor sărate şi utilizarea sării la gătit şi la masă. Folosiţi plante şi condimente pentru a da gust alimentelor.
9. Nu consumaţi alimente care au fost depozitate prelungit la temperatura mediului ambiant. Acestea sunt pasibile de contaminare cu micotoxine. Micotoxinele pot duce la apariţia cancerului.
10. Folosiţi refrigerarea sau alte metode adecvate de conservare a alimentelor perisabile. Nu consumaţi alimente alterate. Alimentele perisabile se păstrează în frigidere, atât în spaţiile comerciale, cât şi la domiciliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS