22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateArdeiul iute ajută inima

Ardeiul iute ajută inima

Cele mai bune tratamente naturiste pentru inimă şi vase sanguine sunt pe bază de ardei iute. Acesta ajută la eliminarea colesterolului, scade tensiunea arterială şi fortifică inima.

 

Ardeiul iute este folosit în gastronomie pe post de condiment. Are proprietăţi vitaminizante, datorită conţinutului de vitamina A, C, PP, E şi B. Ardeii se consumă în stare proaspătă sau uscaţi. Uscarea se face la umbră, pe hârtie sau înşiraţi pe aţă. După uscare, se păstrează în locuri uscate, ferite de praf.

Ardeiul iute conţine în plus faţă de ardeiul dulce o substanţă iritantă denumită capsaicină care îi conferă iuţime, dar şi proprietăţi medicinale. Mai conţine enzime, zaharoză, amidon, celuloză, lipide, carotenoide, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, cupru, mangan, sulf, substanţe cu proprietăţi nutritive deosebite. Capsaicina este un alcaloid cu proprietăţi rubefiante, fiind folosită în cosmetică împotriva căderii părului. Cântăreţii de operă folosesc ardeiul iute pentru tonifierea coardelor vocale. Pentru aceasta, se prepară un decoct obţinut prin fierberea a doi ardei iuţi măcinaţi într-o cană cu apă, timp de zece minute. Se filtrează, iar cu soluţia rezultată se face gargară. Administrarea de ardei iute se face în timpul mesei pentru a nu afecta stomacul. Pentru reumatism şi degerături se folosesc cataplasme cu ardei iute uscat şi măcinat amestecat cu sare, alcool şi oţet.

Comprese cu ardei iute mărunţit se pot aplica pe gât pentru ameliorarea durerilor cauzate de răceli, infecţii sau viroze respiratorii.

 

Afrodiziac şi antialcoolic

 

Consumat în stare proaspătă, în cantităţi mici, ardeiul iute are efecte afrodiziace. Tinctura pe bază de ardei iute se foloseşte în dezalcoolizare. Pentru aceasta se lasă la macerat 100 de grame de ardei iute în 100 de grame de alcool. După o săptămână, se filtrează şi se administrează câte zece picături în ceai amar, de fiecare dată când apare nevoia de a consuma alcool.

Ardeiul iute este excelent pentru circulaţia sanguină. Cele mai bune remedii naturiste în bolile cardiovasculare sunt pe bază de ardei iute, pentru că scade tensiunea arterială, reduce cantitatea de colesterol din sânge şi a trigliceridelor şi întăreşte inima. Reduce totodată posibilitatea formării cheagurilor de sânge, dilatarea capilarelor, având în acelaşi timp proprietăţi antiinflamatoare. Studii efectuate în Canada au arătat că substanţa răspunzătoare de acest efect este capsaicina. Aceasta reduce nivelul de colesterol din ficat, stimulează secreţia biliară, contribuind la eliminarea colesterolului prin intestin. Capsaicina subţiază sângele, prevenind astfel formarea de cheaguri şi accidentele vacular-cerebrale.

S-a mai demonstrat că elementele active din ardeiul roşu duc la dilatarea vaselor de sânge şi, implicit, la scăderea tensiunii arteriale.

Ardeiul roşu are efecte antispastice. De aceea se recomandă folosirea lui pentru calmarea spasmelor musculare, în special la umăr, braţ sau coloană. Este recomandat şi în tratarea unor boli precum reumatism, artrită, lumbago cronic.

Stimulent digestiv

În doze mici, ardeiul iute stimulează digestia. Este recomandat consumul a 0,1-0,3 grame de ardei proaspăt sau uscat şi mărunţit. Peste doza recomandată, ardeiul iute are efecte purgative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS