22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCandidoza, semnul unor probleme imunitare

Candidoza, semnul unor probleme imunitare

Candidoza este o micoză provocată de o ciupercă denumită Candida Albicans. Candida populează în mod normal cavitatea bucală, tubul digestiv, căile urinare şi vaginul, fără a provoca infecţii. În cazul apariţiei unor factori favorizanţi, candida se înmulţeşte în exces, determinând apariţia infecţiei fungice, numite şi micoză.

Sugarii, predispuşi la candidoză

Factorii favorizanţi ai apariţiei candidozei sunt numeroşi. Cel mai important este excesul de antibiotice. Dacă se administrează doze mari de antibiotice pe o perioadă lungă de timp, sunt distruse atât bacteriile dăunătoare, cât şi cele saprofite, care trăiesc în mod normal în organismul uman. Candida se înmulteşte şi determină apariţia micozei bucale.

Sarcina predispune la apariţia candidozei bucale din cauza modificărilor hormonale, care duc la alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul gurii.

Sugarii dezvoltă frecvent candidoză bucală, deoarece sistemul lor imunitar nu e complet dezvoltat.

Bolnavii de SIDA prezintă, de asemenea, un risc foarte mare de a dezvolta candidoză orală. Cei care suferă de diabet zaharat sunt predispuşi la apariţia bolii, deoarece nivelul scăzut al glucozei din sânge contribuie la dezvoltarea în exces a ciupercilor. Igiena orală precară sau uscăciunea mucoasei bucale, care apare în urma folosirii excesive a apei de gură, sunt alţi factori care predispun la apariţia bolii.

Simptome

Candidoza bucală afectează, mai ales, sugarii şi bătrânii. Infecţia rămâne în majoritatea cazurilor asimptomatică.

În cazul sugarilor apar pe limbă pete de culoare albă, cu aspect brânzos. Din acest motiv, candidoza bucală poate fi confundată cu depozitele care rămân după alăptare. Limba şi gura devin dureroase, apărând dificultăţi la înghiţire. Sugarul nu are poftă de mâncare şi poate deveni agitat.

În cazul adulţilor, primul simptom al bolii constă în apariţia unei senzaţii de arsură la nivelul gurii şi al gâtului. Ulterior, apar pete albe la nivelul mucoasei gurii şi a limbii, care pot sângera la frecare. De asemenea, apare un gust neplăcut în gură.

Tratament

Candidoza bucală necesită tratament pentru a împiedica răspândirea infecţiei în organism. Se recomandă medicamentele antifungice, care inhibă creşterea ciupercilor.

Tratamentul poate fi administrat atât oral, cât şi local. Sugarilor li se recomandă tratamentul local, iar adulţilor, antifungice orale, datorită suprafeţei mai mari de mucoasă afectată decât în cazul sugarilor.

O igienă bucală bună, precum şi o dietă echilibrată contribuie la prevenirea acestei infecţii. Se recomandă începerea imediată a tratamentului cu antifungice la apariţia primelor semne ale micozei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS