18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateSindromul Reye, o complicaţie a virozelor la copii

Sindromul Reye, o complicaţie a virozelor la copii

Utilizarea unor medicamente precum aspirina pentru tratarea gripei pare să aibă legătură cu apariţia sindromului Reye, deşi acest lucru nu a fost dovedit ştiinţific.

În 1963, un doctor din Carolina de Nord a raportat 16 cazuri de encefalită care păreau să fie cauzate de virusul gripal de tip B. Această boală a devenit cunoscută ulterior sub numele de sindromul Reye. Sindromul a fost descoperit în realitate în 1929, însă nu a primit o denumire distinctă.

În 1960, s-a descoperit că boala are efecte grave asupra creierului (comă, delir) şi asupra ficatului (acumulări de grăsimi sau un nivel ridicat de enzime ale ficatului în sânge) şi a fost încadrată în categoria bolilor mortale.

Sindromul Reye este încă dificil de înţeles. El afectează copiii cu vârsta cuprinsă între patru şi 16 ani şi apare în general în perioada în care există epidemii (iarna) sau după o gripă.

Sindromul Reye este rar: un caz la 100.000 de oameni şi nu există nici un test ştiinţific prin care să poată fi identificat. Este deseori suspectat în situaţia în care copilul a suferit o infecţie virală şi are vărsături sau delirează.

 

Simptome

 

Semnele apariţiei acestui sindrom sunt strâns legate de o infectare anterioară cu un virus. Fie că este vorba despre infecţia tractului respirator, fie diaree cauzată de o inflamaţie sau gripă, simptomele acestui sindrom apar la câteva zile după activarea virusului. În multe cazuri, pacienţii sunt trataţi fără probleme, în altele însă au nevoie de atenţie specială, starea lor putând să se agraveze.

Simptomele includ ameţeală, greaţă, vărsături, slăbiciunea organismului. Copilul poate manifesta comportament iraţional şi ritmul respiraţiei lui creşte foarte mult. Dacă boala se agravează, copilul se sufocă, are pupilele dilatate şi este supus riscului de a intra în comă. Ficatul este mărit, febra este rareori întâlnită.

 

Aspirina, interzisă copiilor

 

Aspirina şi alte medicamente pe bază de salicilină nu trebuie utilizate pentru tratarea gripei sau a altor infecţii virale. Indiferent de felul infecţiei, nu este recomandat să administraţi unui copil mai mic de 12 ani aspirină. Aceasta trebuie administrată doar pe bază de prescripţie medicală. Sindromul Reye apare la 1-14 zile după o infecţie virală.

Durata bolii diferă în funcţie de gravitate. Sindromul se manifestă uneori fără complicaţii, alteori poate cauza moartea în câteva ore. Acest proces poate fi oprit în orice stadiu dacă se ajunge imediat la medic, iar recuperarea poate să dureze maximum zece zile. Sindromul nu este transmisibil, însă viroza care îl produce este contagioasă.

Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS