19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateOsteoporoza, o boală insidioasă

Osteoporoza, o boală insidioasă

O femeie din trei şi un bărbat din cinci suferă pe parcursul vieţii cel puţin o fractură osteoporotică. Osteoporoza evoluează fără simptome, motiv pentru care este depistată de obicei în fază avansată.

Osteoporoza este o boală care afectează cu precădere femeile, după menopauză, vârstnicii de ambele sexe, dar şi tinerii, care se confruntă cu forma secundară de boală.

Potrivit medicilor, boala evoluează fără simptome, motiv pentru care este depistată de obicei foarte târziu. „Oamenii ajung la medic atunci când tabloul clinic devine dominat de durerile osoase cauzate de fracturi sau tasări, îndeosebi la nivelul coloanei vertebrale, şoldurilor şi încheieturii mâinii, precum şi de deformări ale coloanei vertebrale, cu repercusiuni asupra sănătăţii generale“, susţine dr. Teodora Văduva, medic specialist igienă.

În ciuda frecvenţei bolii, osteoporoza poate fi prevenită printr-un regim de viaţă adecvat.

 

Diagnostic

 

Diagnosticul bolii se stabileşte după măsurarea densităţii minerale osoase la nivelul coloanei lombare şi al şoldului, prin absorbţiometrie duală cu raze X, cu ajutorul unui aparat numit osteodensitometru. Medicina modernă pune la dispoziţia medicului şi pacienţilor săi multiple opţiuni terapeutice farmacologice.

Osteoporoza poate fi prevenită sau cel puţin întârziată printr-un stil de viaţă sănătos care trebuie adoptat cât mai devreme. Copiii şi adolescenţii trebuie să aibă parte de o alimentaţie echilibrată cu un aport suficient de calciu şi vitamina D (ajută la fixarea calciului).

„Dacă am ratat această şansă în tinereţe, ne mai putem întări şi întreţine un sistem osos adecvat şi în anii maturităţii, prin mişcare şi o alimentaţie echilibrată, bogată în surse de calciu. Este vorba de cereale, leguminoase, fructe, peşte, seminţe, paste şi lactate“, mai spune dr. Teodora Văduva.

Exerciţiul fizic (mers pe jos, alergare, dans, gimnastică aerobică) nu trebuie să lipsească din programul nostru de zi cu zi. El este un excitant fiziologic al dezvoltării oaselor, asigurând un bun tonus muscular şi psihic. În acest fel, vom fi capabili să avem grijă nu doar de noi, dar şi de cei dragi.

Să recunoaştem primele semne

Osteoporoza poate fi depistată din vreme dacă luăm în calcul factorii de risc:

1. Sexul feminin şi rasa albă. Deşi este mai des întâlnită la femei, şi bărbaţii sunt afectaţi de osteoporoză, la vârste mai înaintate;

2. Menopauza instalată înainte de 45 de ani;

3. Fracturi după un traumatism minor;

4. Antecedente de osteoporoză (fracturi, cocoşare) în familie, mai ales pe linie maternă;

5. Indice de masă corporală scăzut;

6. Scădere în înălţime (mai mult de 5 cm);

7. Sedentarismul şi tabagismul;

8. Tratamente cortizonice îndelungate;

9. Aportul scăzut de calciu şi vitamina D;

10. Prezenţa anumitor boli (hipertiroidie, hiperparatiroidie, boala Crohn, poliartrita reumatoidă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS