22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatate14 iunie, Ziua Donatorului

14 iunie, Ziua Donatorului

Pe 14 iunie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Deşi în acest an evenimentul nu a fost marcat la Craiova, el este o ocazie pentru mulţi dintre craioveni să reflecteze bine şi să ia decizia de a deveni donatori. Donarea de sânge este un act umanitar pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l facă, fără să aibă pretenţii financiare. Prin acest gest de o rară omenie, viaţa unui om aflat în suferinţă poate fi salvată. Această viaţă ar putea să fie a ta, a părinţilor sau a copiilor tăi.

1% din români donează sânge

În ţările din Europa de Vest donarea de sânge este ceva obişnuit, circa 10% dintre locuitori donând periodic sânge. În România – ţara unde există cele mai mari recompense pentru donatori – doar 1% dintre cetăţeni donează sânge. Donatorii primesc şapte tichete de masă în valoare de 74.000 de lei vechi fiecare, beneficiază de reducere pe mijloacele de transport de la domiciliu la Centrul de Transfuzii Sanguine, de asistenţă medicală gratuită şi de analiza gratuită a sângelui. În ziua donării, angajatul trebuie să primească şi o zi liberă de la serviciu.
Nevoia de sânge este foarte mare, iar stocurile existente în acest moment sunt destul de mici, după cum susţine dr. Sevastiana Bran, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Craiova. „Consumul de sânge este foarte mare, dar numărul de donatori este acelaşi. Din acest motiv, putem asigura pe loc doar urgenţele, iar ceilalţi pacienţi sunt trecuţi pe o listă şi pot să aştepte două – trei zile. Intervenţiile programate sunt în general cele de ortopedie“.
Persoanele donatoare de sânge în scopuri terapeutice sunt declarate donatori de sânge onorifici ai României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS