19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateObezitatea, boala fast-food-urilor

Obezitatea, boala fast-food-urilor

Considerata o boala a lumii moderne, obezitatea afecteaza din ce in ce mai multi oameni. Medicii specialisti avertizeaza asupra pericolului la care se expun, in special copiii, consumând alimente bogate in calorii, de genul celor comercializate in fast-food-uri


Obezitatea este o boala care apare din cauza perturbarii raportului dintre consumul si aportul de energie (surplus de energie), de obicei pe fondul predispozitiei genetice. Surplusul de energie se acumuleaza sub forma de trigliceride in tesutul adipos, ducând la cresterea greutatii.


Medicii specialisti sustin ca, pe lânga predispozitia genetica, exista o serie de alti factori care pot duce la aparitia bolii, cum ar fi stilul de viata nesanatos care include sedentarismul, dieta bogata in calorii, cu o frecventa redusa a meselor, consumul de alcool, fumatul sau stresul psiho-social. „Exista, de asemenea, o serie de factori endocrini – hipotiroidismul, sindromul ovarului polichistic, deficitul de hormoni de crestere – unele medicamente antidepresive, anticonceptionale, antiepileptice, insulina, corticosteroizii sau factori psihologici, socio-economici, culturali si etnici care pot contribui la imbolnavire“, a spus dr. Daniela Popescu, medic primar diabet, boli de nutritie in cadrul Spitalului de Urgenta Craiova. Obezitatea poate sa apara la orice vârsta. In ultima perioada s-a constatat o crestere a numarului de copii obezi.


Complicatii


Lipsa unui tratament sau refuzul bolnavului de a urma regimul alimentar indicat pot avea repercusiuni deosebit de grave. Obezul este practic condamnat sa revina la medic din cauza unor probleme de sanatate care pot sa apara ca efecte secundare. Dislipidemiile, guta, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca si complicatiile endocrine sunt doar câteva dintre efectele devastatoare pe care le poate avea obezitatea.


La acestea se adauga problemele respiratorii si diverse complicatii digestive (herniile diafragmatice, litiaza biliara, angiocolecistitele, ficatul gras) sau genitale (tulburari menstruale, impotenta, scaderea libidoului). Riscurile de a se produce complicatii in timpul nasterii sunt, de asemenea, mai mari la gravida obeza. Femeile obeze sunt predispuse la cancer uterin si de sân, iar riscul de fibrom uterin creste proportional cu gradul obezitatii.


Riscul chirurgical este mai mare


Din cauza greutatii foarte mari pe care sunt obligate sa o poarte, picioarele nu sunt nici ele ferite de probleme. Pot sa apara reumatismul cronic degenerativ, artrita gutoasa. Persoanele obeze sunt complexate de aspectul fizic, de aceea, frecventa tulburarilor psihice – stari depresive, anxietate, obsesii – este destul de mare in rândul acestei categorii. Atunci când necesita o interventie chirurgicala, pacientul obez se supune unor riscuri mai mari decât o persoana cu greutate normala, din cauza cantitatii de anestezic care trebuie utilizata, dar si a problemelor cardiace si respiratorii care pot sa apara in timpul interventiei chirurgicale.


Tratament


Persoanele obeze trebuie sa urmeze un regim alimentar hipocaloric (sarac in calorii). „Hrana bogata in calorii, fumatul si consumul de bauturi alcoolice vor fi evitate, iar bolnavul va incepe sa faca sport pentru a consuma surplusul de calorii. Exista mai multe variante de tratament. Terapia nefarmacologica inseamna dieta hipocalorica, exercitiu fizic, abandonarea fumatului si a consumului de alcool. Daca aceasta metoda da gres, atunci se trece la terapia farmacologica“, a mai spus dr. Daniela Popescu. In cazuri exceptionale, pacientii pot apela la interventii chirurgicale de reducere a volumului stomacului sau la procedee chirurgicale de eliminare a tesutului adipos.


Pentru prevenirea imbolnavirii, medicii sunt de parere ca masurile individuale trebuie corelate cu masuri socio-economice. Autoritatile ar trebui sa controleze cantinele scolare si sa ia masuri pentru ca elevii si studentii sa aiba acces la o alimentatie sanatoasa, iar unitatile de desfacere (indeosebi fast-food-urile) sa fie constrânse sa micsoreze continutul de grasimi din alimente si sa afiseze continutul in calorii.


Alimente interzise


Din regimul alimentar al persoanei obeze trebuie excluse: cascavalul, brânza grasa, mezelurile afumate, carnea grasa, pestele gras, conservele, pastele fainoase, frisca, dulciurile, cafeaua, fasolea boabe, mararul, prunele, untura, slanina, maioneza, alcoolul, cartofii, lintea.


Statistici


Aproape 60% din populatia României are probleme de greutate. Dintre acestia, 25% sunt obezi, iar 35 % sunt supraponderali. Statisticile OMS arata ca numai in ultimii ani numarul persoanelor obeze a crescut cu 10% in lume si cu pâna la 40% in anumite state.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS