19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateBolile digestive ataca in sezonul estival

Bolile digestive ataca in sezonul estival

Medicii specialisti sustin ca vara cele mai frecvente boli sunt toxiinfectiile alimentare. Zece la suta din populatie are astfel de probleme digestive, favorizate de igiena precara si caldura.


Cei mai cunoscuti agenti patogeni considerati raspunzatori de aparitia toxiinfectiilor alimentare sunt Salmonella si Stafilococul. Acestia produc infectii digestive cum ar fi enterocolitele si boala diareica acuta, prin ingestia de alimente contaminate cu bacterii ori toxine.


Semnele unei toxiinfectii alimentare sunt greata, varsaturile, scaunele frecvente, durerile de cap si febra. Nu este obligatoriu ca toate aceste simptome sa apara. Medicii sustin ca exista forme usoare de boala, dar si forme severe, in functie de cantitatea de alimente alterate ingerata si de starea de sanatate (imunitatea) inainte de infectare. „Formele usoare evolueaza spre vindecare dupa cel mult 24 de ore si se trateaza la domiciliu cu medicatie adecvata. Bolnavul trebuie, de asemenea, sa urmeze un regim alimentar care se compune din supe cu morcovi, orez fiert, brânza proaspata de vaci, carne de pui sau vita, fiarta sau la gratar“, a spus dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica si management sanitar.


Foarte importanta in recuperare este hidratarea organismului. De aceea, este indicata consumarea ceaiurilor, in special a celor de menta si musetel. In toxiinfectiile alimentare severe, scaunele frecvente si varsaturile pot provoca o deshidratare severa a organismului, cu efecte nefaste asupra vârstnicilor, copiilor ori a celor cu insuficienta renala sau cardiaca. In aceste cazuri este foarte importanta interventia de urgenta a medicului.


Caldura favorizeaza inmultirea microbilor


Contaminarea alimentelor cu germenii raspunzatori de producerea toxiinfectiilor alimentare se petrece ca urmare a nerespectarii regulilor elementare de igiena sau din cauza pastrarii alimentelor la temperatura necorespunzatoare. Caldura, dupa cum se stie, favorizeaza inmultirea rapida a germenilor.


„In mod special atragem atentia asupra importantei spalarii mâinilor inainte de servirea mesei, precum si a fructelor si legumelor pe care le consumam crude, neprelucrate termic. Pentru a evita toxiinfectiile alimentare, verificati intotdeauna termenul de expirare a produselor consumate si evitati alimentele si, mai ales, conservele care au fost tinute mult timp la caldura“, a mai spus Mariana Pasarescu.


Inghetata, risc de toxiinfectie


Alimentele cel mai des incriminate in producerea toxiinfectiilor alimentare sunt ouale si preparatele care contin oua (maioneze, inghetate, produse de patiserie), laptele si produsele lactate, carnea, mezelurile si pestele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS