18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateMemorie perfecta: dar sau povara?

Memorie perfecta: dar sau povara?

O americanca are o memorie extraordinara, amintindu-si fiecare zi din viata, pâna in cele mai mici detalii. Nu trebuie decât sa i se dea o data, iar americanca poate spune daca atunci a fost difuzat ultimul episod din „Dallas“, s-a prabusit avionul la Lockerbie sau daca iranienii au atacat Ambasada americana de la Teheran.


Dupa cum informeaza Fort Frances Times Online, viata lui AJ, de 40 de ani, poate fi comparata cu o pelicula rulata la nesfârsit, femeia neputând uita nici un lucru, bun sau rau, care i s-a intâmplat.


Pe fondul unor teste realizate in noiembrie 2003, americanca a fost rugata sa precizeze toate zilele in care a cazut Pastele, incepând din 1980. In cel mai scurt timp, ea le-a oferit cercetatorilor o lista cu 24 de date care continea o singura eroare. Pentru fiecare zi din lista, femeia a specificat si evenimentele internationale care s-au produs atunci, precum si activitatile intreprinse de ea.


Specialistii de la Universitatea California Irvine au reusit sa verifice veridicitatea datelor oferite de AJ cu ajutorul jurnalelor ei, in care a consemnat, aproape zilnic, de la vârsta de zece ani pâna la 34. De asemenea, in unele cazuri, cercetatorii au folosit declaratiile mamei lui AJ.


Potrivit sursei citate, aceste descoperiri au fost prezentate in cea mai recenta editie a revistei de specialitate Neurocase.


Sindromul hipertimestic


Capacitatea unica a femeii de a-si aminti imediat trecutul, pâna la cele mai mici detalii, i-a determinat pe cercetatori sa propuna si un nume pentru aptitudinea sa: sindromul hipertimestic – o combinatie a cuvintelor grecesc „thymesis“, care inseamna a tine minte, si „hyper“ – peste limita normala.


Profesorul James McGaugh, de la Universitatea California Irvine, a precizat ca in literatura de specialitate nu exista nici o documentare despre o astfel de persoana, care sa poata memora o cantitate atât de mare de informatii fara a folosi nici un truc. Memoria lui AJ pare sa fie de fapt o capacitate innascuta, pe care specialistii nu o pot explica inca. Ei spera sa poata realiza o scanare MRI pentru a determina daca exista vreo modificare in structura creierului americancei. De asemenea, specialistii considera ca, daca prezinta povestea lui AJ publicului larg, aceasta va incuraja si alte persoane care au capacitati asemanatoare sa se destainuie cercetatorilor.


„Daca ar exista mai multi oameni ca AJ, atunci am putea face cercetari serioase de genetica pentru a afla cum iau nastere astfel de abilitati. Este foarte greu sa ne descurcam cu o singura pacienta“, a declarat profesorul McGaugh.


AJ are amintiri de la un an si jumatate


Potrivit sursei citate, femeia isi poate aminti cu exactitate câteva fragmente din trairile pe care le-a avut la un an si jumatate, in special momentele când se juca impreuna cu unchiul sau. De asemenea, AJ isi aminteste nasterea fratelui sau, care s-a produs când ea avea trei ani.


Americanca sustine ca mai multe persoane din familia tatalui sau au o memorie excelenta, dar nu atât de buna ca a ei. AJ crede ca a avut loc o modificare in memoria sa când, la opt ani, familia s-a mutat de pe coasta de est spre vestul Statelor Unite. Fiind traumatizata, AJ a inceput sa faca liste cu fostii prieteni, sa priveasca fotografii vechi si sa se gândeasca la trecut. La scurt timp dupa aceea, americanca a inceput sa tina jurnale.


„Multi oameni ma numeau «calendarul uman», in timp ce altii se temeau de mine. Majoritatea cunoscutilor considera ca este un dar, dar eu cred ca este o povara. In fiecare zi, toate intâmplarile din viata imi trec prin minte, iar acest lucru ma duce la exasperare. Cu toate acestea, imi pretuiesc amintirile“, a spus AJ, in timpul studiilor realizate de profesorul McGaugh.


Feste


Unii oameni au memorie de elefant. La polul celalalt exista insa si persoane carora memoria le joaca feste. Nu de putine ori am auzit de un prieten sau o prietena ca a avut o „pana“ de memorie sau poate ni s-a intâmplat personal sa uitam un lucru banal pentru ca apoi sa cotrobaim la nesfârsit dupa el. De vina poate fi stresul, iar o simpla organizare a timpului disponibil ne-ar putea scuti de o gramada de probleme. Iata si câteva sfaturi, verificate, pentru imbunatatirea memoriei:


– Faceti asocieri intre nume si obiecte sau imagini;


– Daca retineti greu numele persoanelor, repetati numele dupa ce l-ati auzit si folositi-l in timpul conversatiei de câteva ori;


– Nu faceti un lucru gândindu-va la altceva;


– Incercati sa repetati actiunile intreprinse cu voce tare;


– Incercati sa fiti organizati (de exemplu, sa puneti cheile in acelasi loc);


– Folositi carnetelul pentru a va lua notite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS