15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateKlaus Werner Iohannis, dispus să candideze la președinție

Klaus Werner Iohannis, dispus să candideze la președinție

Biroul Politic Național al PNL l-a desemnat pe Klaus Iohannis președinte interimar al formațiunii, pe 2 iunie. Decizia a venit după ce, pe 31 mai, liderul demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anunțat că nu va mai candida la alegerile prezidențiale din acest an și că a decis să pună capăt interimatului său la șefia partidului.
Președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat, ieri, că a propus o serie de modificări la statutul partidului, printre care desființarea funcției de prim-vicepreședinte și alegerea liberă a celor care ocupă funcțiile de conducere în partid.
„Am propus ca toate funcțiile eligibile să fie la alegere liberă, deci nu se va merge – după propunerea mea, sigur – nu se va merge pe listă, pe moțiune cu o listă de persoane, ci fiecare poziție începând de la președinte la vicepreședinte, la secretar general se va ocupa prin competiție directă în cadrul partidului. De asemenea, am propus să se renunțe la poziția de prim-vicepreședinte“, a spus Iohannis, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL.
Liderul interimar al liberalilor a afirmat că, pe lângă modificarea statutului, la congres se va discuta și apartenența PNL la PPE.
„Am hotărât (în cadrul BPN – n.r.) să discutăm apartenența PNL la grupul PPE. Este o temă foarte importantă, care va fi dezbătută prima dată în organizațiile județene și pe urmă la congres“, a arătat Klaus Iohannis.Acesta a precizat că a propus păstrarea numărului de 31 de vicepreședinți și alegerea în continuare a secretarului general de către congres.
Congresul extraordinar al PNL va avea loc pe 28 şi 29 iunie, la București, urmând să participe peste 1.500 de delegați.
Președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat ieri că este dispus să candideze la președinție în situația în care i s-ar propune acest lucru.
„În cazul în care cineva îmi propune așa ceva, sunt dispus să fac acest lucru“, a spus Iohannis.
El a precizat însă că este vorba despre un punct de vedere personal și că decizia în acest sens trebuie luată de congresul partidului.
„Nu m-a rugat nimeni să fac așa ceva, dar eu i-am rugat pe colegii din partid să dezbată în organizațiile lor această chestiune, după care probabil vom avea intern o fază de armonizare și congresul poate să ajungă în faza să ia o decizie“, a spus Iohannis, întrebat cu privire la o candidatură a sa la președinție.
Liberalul a mai spus că va vizita organizațiile PNL sau cel puțin regiunile pentru a avea discuții cu colegii din partid în pregătirea congresului.

Fișă biografică

Primarul municipiului Sibiu și președintele interimar al PNL, Klaus Werner Iohannis, s-a născut la 13 iunie 1959, la Sibiu, într-o familie de sași transilvăneni.
Între anii 1979-1983, a urmat cursurile Facultății de Fizică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. După absolvirea facultății, a fost profesor la diferite școli și licee din Sibiu (1983-1989), iar între 1989-1997, profesor la Liceul Brukenthal din Sibiu. A ocupat funcția de inspector școlar general adjunct (1997-1999) și apoi inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu (1999-2000).
Din 1990, este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). În 1997, a devenit membru în Comisia de învățământ a FDGR Transilvania, iar în 1998 a fost ales în Comitetul de conducere al FDGR Sibiu, precum și șeful Comisiei de învățământ al FDGR Sibiu. Între 2001-2013, îndeplinește funcția de președinte al Forumului Democrat German din România, fiind reales în 2004 și 2008.
La 20 februarie 2013, s-a înscris în PNL, rămânând și membru FDGR, dar renunțând la președinția Forumului. A fost prim-vicepreședinte al PNL, ales la 23 februarie 2013. La 26 mai 2014, și-a anunțat demisia din această funcție, precum și din Biroul Politic al partidului. La 2 iunie, a fost ales președinte interimar al PNL.
La 30 iunie 2000 a fost ales primar al municipiului Sibiu, în al doilea tur de scrutin, din partea FDGR. În 2004, a fost reales cu 88,7% din voturi. La alegerile locale din 2008 a obținut un nou mandat de primar, întrunind 83,2% din opțiuni. Reales în funcția de primar al Sibiului la alegerile locale din 10 iunie 2012.
A inițiat numeroase contacte cu investitori străini și cu oficiile Uniunii Europene. Sub angajamentul său, municipiul Sibiu a fost numit Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2007 (împreună cu Luxemburg).
La 13 octombrie 2009, după ce guvernul Boc a fost demis prin adoptarea unei moțiuni de cenzură de către parlament, Klaus Iohannis a fost propus președintelui Traian Băsescu, de PNL, pentru funcția de prim-ministru al României, ca independent. Constituirea unui guvern format din tehnocrați a fost susținută și de PSD, PC și UDMR. Șeful statului a refuzat această propunere în două rânduri, nominalizându-i pe Lucian Croitoru (13 octombrie 2009) și Liviu Negoiță (6 noiembrie 2009). La 21 octombrie 2009, parlamentul a adoptat declarația politică de susținere a lui Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru cu 252 de voturi „pentru“ și două „împotrivă“.
Este senator de onoare al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj.
La 28 decembrie 2007 i-a fost conferit Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, iar în 2011, Ordinul Naţional al României Pentru Merit în grad de Cavaler. În 2006, a primit Crucea Federală De Merit, oferită de Republica Federală Germania; în 2008, a primit Ordinul Național Italian – Steaua Solidarității Italiene; în 2009 a primit Ordinul de Merit în grad de ofițer al Marelui Ducat de Luxemburg și, în același an, i-a fost acordat Ordinul de Merit Marea Cruce de Argint din partea statului Austriac.
Vorbește fluent limbile germană și engleză. Este căsătorit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS