13.9 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCEDO condamnă din nou România

CEDO condamnă din nou România

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru rele tratamente şi discriminare, obligând statul să plătească 15.000 de euro unui băiat de etnie romă din judeţul Suceava care a fost bătut în 2001, în timpul desfăşurării unei razii a poliţiei.

Potrivit unui comunicat al lui Romani Criss, CEDO a făcut publică pe 4 martie hotărârea în cazul Stoica vs. România, referitoare la acte de violenţă motivate rasial împotriva lui Constantin Stoica, un tânăr rom de 14 ani, de către ofiţeri de poliţie din satul Gulia, comuna Dolhasca, judeţul Suceava şi la derularea anchetei oficiale.

Curtea de la Strasbourg a decis că, pe 3 aprilie 2001, cinci poliţişti şi şase gardieni publici din Dolhasca, aflaţi în exerciţiul funcţiunii, s-au dus într-un bar din comună, unde au intrat în conflict cu mai mulţi romi din local şi din apropierea acestuia. La instigarea viceprimarului, care le-a cerut poliţiştilor „să le dea o lecţie“, oamenii legii i-au luat la bătaie pe romi. Printre aceştia se afla şi adolescentul Constantin Stoica, bătut până când a leşinat, deşi i-a rugat pe poliţişti să nu-l lovească pentru că fusese operat recent la cap. Tatăl băiatului a depus plângere, însă instanţele române au hotărât neînceperea urmăririi penale împotriva poliţiştilor, motivând că nu a fost dovedit că rănile lui Constantin Stoica au fost provocate de ofiţerii de poliţie. CEDO a decis însă contrariul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS